Afbeelding
Foto: Picasa

Een uitgelezen boek

Atlas van Ortelius: De Nederlanden

In een map vijf kaarten (52 bij 37 cm), éénmaal gevouwen. met reproducties uit het beroemde werk van Antwerpse cartograaf Abraham Ortelius dat in 1570 onder de titel Theatrum Orbis Terrarum verscheen. De gegevens op de kaarten zijn, zoals toen gebruikelijk, in het Latijn gesteld.

Deze vijf kaartbladen geven een nauwkeurig beeld van de Nederlanden en de omliggende gebieden in de zestiende eeuw. Vergelijking van deze bladen met een kaart van het huidige Nederland levert talrijke interessante ontdekkingen op, waarvan wellicht een van de opmerkelijkste is dat bijna alle tegenwoordige steden, dorpen en vaak ook gehuchten al in Ortelius' tijd bestonden.

Een groot deel van hun charme ontlenen deze oude kaarten ook aan hun versieringen.

Het is te begrijpen dat deze kaarten in talrijke huizen letterlijk een sieraad aan de wand waren. Op de binnenzijde van de map, zonder aanduiding van jaar en uitgever, staat een toelichting. Gebruikssporen. Afgebeeld: het Gooi e.o.

Wilt u deze map kopen? Het enige exemplaar
is te koop voor 15 Euro. Mail of bel Oosterom:
oosteromnc@gmail.com of T 035-6914336. Klaas Oosterom verkoopt uitgelezen boeken, die mensen hem schenken. De opbrengst is voor een ontwikkelingsproject van silentwork.org in Mauretanië.