Met de bank op de Bussumerheide wil Didi Jung aandacht vragen voor de ziekte van Lyme.
Met de bank op de Bussumerheide wil Didi Jung aandacht vragen voor de ziekte van Lyme. Foto: Bob Awick

Bussumse Didi Jung: 'Mijn hele leven is veranderd door één tekenbeet'

Midden op de Bussummerheide staat sinds kort een bijzondere bank met de opschrift 'Teek your Time' om iedereen bewust te maken voor het gevaar van een tekenbeet.

BUSSUM "Ik ben een ex-Lymepatiënt en erg ziek geweest", vertelt Didi Jung (53). "Toen ik eindelijk de eerste honderd meter weer kon lopen, was dat naar een eikenboom midden op de heide. Ik dacht dat het een mooi idee zou zijn om daar een parkbank te plaatsen om zo aandacht te vragen voor de ziekte van Lyme."

"De korte wandeling was voor mij zo'n overwinning dat ik dat graag wil delen met andere Lymepatiënten, maar ook dat mensen zich realiseren hoe gevaarlijk een tekenbeet kan zijn en hoe je dit het beste kunt voorkomen. Daarom is er op de bank een messing plaatje geplaatst dat verwijst naar de site Tekenbeetziekten.nl."

Altijd controleren

De heide is van het GNR en Didi heeft contact met ze gezocht. "Ik heb toen gesproken met Fred Blessing en hij was meteen heel enthousiast. Samen zijn we de heide opgegaan om bij de eikenboom de juiste plek voor de bank te zoeken. De bedoeling is dat er ook een soort Lymeroute komt voor scholen en wandelaars met informatiepalen." Didi vertelt dat je jezelf en je kinderen altijd moet controleren op teken als je hier bent geweest. '"Veel mensen denken dat teken uit de bomen vallen, maar ze leven vooral in struikgewassen, grassen en heide, dus ook op het wandelpad. Teken in hun volwassen stadium zien eruit als kleine platte spinnetjes en zijn het meest actief vanaf het voorjaar tot het najaar. Check altijd je kleding of er een teek op zit en de warme plekken op je lichaam zoals oksels, liezen, knieholtes, nek en achter de oren. Als je een teek ontdekt moet je die meteen verwijderen met een puntig pincet of een tekenkaart. Bij een rode kring/vlek of griepverschijnselen ga dan naar de huisarts en vraag om een antibioticakuur."

Bacterie Borrelia burgdorferi

Didi vertelt dat ze zelf de teek niet heeft gezien en dat ze ook niet weet hoeveel tijd ertussen de beet en de besmetting met de bacterie Borrelia burgdorferi, die de ziekte van Lyme overdraagt, zat. "Het kan op vakantie in Frankrijk, Luxemburg of op de Bussumerheide zijn geweest. In augustus 2013 ontdekte ik een langvormige rode vlek in mijn linkerknieholte en dat voelde niet goed. Ik ben naar de huisarts gegaan. Mijn eigen huisarts was met vakantie en ik kreeg een collega die meteen zei: 'Dit is geen tekenbeet, want het is geen ronde rode cirkel.' De ovale kring werd steeds groter en ik ben toen bij een andere huisarts langsgegaan. Ze zei: 'Je bent gebeten door een besmette teek' en gaf een antibioticakuur. Helaas werden mijn klachten niet minder en ik heb toen drie maanden lang verschillende antibioticakuren gekregen. Op een gegeven moment ben ik ermee gestopt met als gevolg dat de ziekte in alle hevigheid toesloeg. Mijn immuunsysteem was heel laag en in januari 2014 ben ik echt heel ziek geworden. Het werd zelfs zo erg dat ik mijn kinderen niet meer kon voorlezen. Ik zag wel de woorden, maar begreep niet meer hoe ik ze uit moest spreken. Ze noemen dat 'brainfog', een soort mist in je hersenen. De bacterie was door mijn hersenbarrière gegaan. Het schijnt dan dat de afvalstoffen van die bacterie in je hersenen komen waardoor je een soort alzheimer krijgt. Ik was echt de wanhoop nabij."

'Veel mensen denken dat teken alleen uit bomen vallen'

Antibioticakuur

Didi is toen naar Luxemburg gegaan, waar ze jaren heeft gewoond, en kreeg meteen een intraveneuze antibioticakuur voor een maand. "Ik ben daar een week gebleven en heb thuis met een thuisverpleegkundige de kuur afgemaakt. Na de kuur merkte ik dat ik weer beter kon nadenken, maar het heeft jaren geduurd voordat ik mij weer beter ging voelen, want ik heb daarna nog een keer zo'n behandeling en veel andere, alternatieve behandelingen gehad." Na vijf jaar voelt Didi zich beter, maar ze heeft wel bijverschijnselen aan de ziekte overgehouden. "Ik draag altijd een zonnebril omdat mijn ogen erg gevoelig zijn geworden voor licht. Ook mijn oren bescherm ik bij hard geluid omdat ik een kleine piep heb. Nog steeds kan ik niet alles goed onthouden en ik kan soms niet op woorden komen. Ook heb ik last van mijn darmen en veel pijn in mijn armen en benen. Dat is gewrichtspijn en dat is ook een van de gevolgen van de ziekte van Lyme. Bij mij is het dan ook chronisch en of ik ooit weer helemaal beter word, is de vraag, maar ik geef de hoop niet op.”

Elk jaar worden meer dan een miljoen mensen door een teek gebeten. Ongeveer 2 op de 100 mensen krijgen de ziekte van Lyme na een tekenbeet, zo'n 27.000 mensen per jaar. Uit landelijk onderzoek blijkt dat het aantal mensen dat de huisarts bezoekt vanwege een tekenbeet elk jaar toeneemt. Van de 27.000 patiënten houden daar naar schatting 1000 tot 2500 mensen per jaar langdurige klachten zoals gewrichtsklachten, huidklachten, zenuwklachten of hartklachten aan over. "Ik doe er dan ook alles aan om mijn immuunsysteem te versterken met onder andere vitamine C en D, magnesium en omega-3. Daarnaast doe ik yoga en ademhalingsoefeningen. Wel heb ik nog steeds de angst om weer gebeten te worden. Als ik de heide op ga, doe ik mijn sokken over mijn broek, spuit mezelf in met Anti-Teek en loop eigenlijk altijd midden op het wandelpad."

'Teek your Time'

Didi heeft de bank voor elkaar gekregen met hulp van vrienden. "Begin april was ik jarig en heb toen gevraagd om een bijdrage voor de bank. Ik ben nu op zoek naar bedrijven of particulieren die mij willen sponsoren zodat er meer banken geplaatst kunnen worden. De tekst op de bank kan dan worden 'Teek your moment' of 'Teek it easy' en er kan dan ook een plaatje met de naam van het bedrijf op komen. Door meerdere banken te plaatsen, hoop ik dat mensen zich ook echt bewust worden van het gevaar van teken en wat een tekenbeet met je kan doen, want deze ziekte is echt verschrikkelijk en dat gun je niemand."

Meer informatie? Stuur dan een mail naar Didi via didijung@gmail.com.