Olav en Flo achter de bar in hun eetcafé Bar Bodega Inn the Mood.
Olav en Flo achter de bar in hun eetcafé Bar Bodega Inn the Mood. Foto: Bob Awick

Koningsdag bij Bar Bodega Inn the Mood is een begrip in Bussum

BUSSUM Het is een traditie geworden om Koningsdag, voorheen Koninginnedag, te vieren bij Bar Bodega Inn the Mood aan de Havenstraat. Dit jaar wordt het een bijzondere dag, want het is de 25ste keer en om dat te vieren komt burgemeester Han ter Heegde om 12.00 uur langs.

"We durven gerust te zeggen dat het altijd een groot feest is bij ons", vertellen de eigenaren Florence, beter bekend als Flo, Demmers en Olav Clijnk. "Het is het grootste Oranjefeest van Bussum en trekt elk jaar wel 1000 bezoekers, jong en oud, en ook uit omliggende gemeenten. We zijn dan ook trots dat de burgemeester de Koningsdag op een speciale manier opent en we hopen dat er veel mensen aanwezig zijn om het samen te vieren."
Sinds 1993 zijn Flo en Olav de trotse uitbaters van het eet- en feestcafé. "Ik kom uit een horecafamilie en voordat we de zaak konden overnemen, werkte ik hier al zeven jaar", aldus Flo. "Eerst als bijbaan en daarna ben ik hier fulltime gaan werken en werd ik het gezicht van het café. De eigenaar wilde toen stoppen en vroeg of het niet iets voor ons was. Olav komt van origine uit de reclamewereld en had een tussenstap gemaakt naar de Heineken-evenementen. Het leek ons een goed moment om de stap te maken en het café, toen nog alleen een kroeg, over te nemen."

Muziek met DJ Charles

Ze zijn toen ook begonnen met Koninginnedag. ""Met mijn ervaringen bij Heineken wist ik dat we het beter anders konden aanpakken qua bereikbaarheid en snelheid aan de buiten bar. Er stond toen een klein barretje, maar dat werkte niet goed. Omdat de straat smal is, staat het publiek heel breed. We hebben toen aan twee kanten voor onze gevel grotere bars neergezet zodat de mensen niet elke keer door de menigte hoeven te gaan." Flo vertelt heel enthousiast dat veel inwoners hen vaak aanspreken met de vraag of ze wel weer Koningsdag vieren. "Het is echt een begrip geworden in Bussum. En natuurlijk komt DJ Charles ook weer. Voor hem is het ook de 25ste keer. Charles draait allerlei soorten muziek, van Nederlands tot populaire popmuziek zodat iedereen lekker kan meezingen en -swingen."

"Op Koningsdag werken we met zestien man. De meeste staan al jaren achter de bar en het is een mix van gasten, vrienden en mensen die hier ooit gewerkt hebben. Wat heel leuk is dat Fulco, een oud-collega van mij, elk jaar weer terugkomt om ons te helpen, ook al woont hij nu in Friesland. En hij neemt nu ook zijn twee dochters mee. Iedereen werkt dan voor een T-shirt en na het feest gaan we met z'n allen uit eten. Wij vinden dat heel bijzonder en dat geeft ook aan dat Koningsdag bij ons echt iets speciaals is."

Het Koningsfeest is van 12.00 tot 17.00 uur.

DJ Charles speelt ook al 25 jaar op een podium op het terras