De kindercommissie van de Vondelschool.
De kindercommissie van de Vondelschool.

Leerlingen Vondelschool regelen groot deel Koningsdagmarkt

BUSSUM Ze hadden er flink wat voorbereidingstijd in gestopt. De Koningsdagmarkt afgelopen vrijdag op de Vondelschool is slechts een van de activiteiten van de kindercommissie van de school. Het was een groot succes, er werd druk verkocht en de opbrengst van 2.731,25 euro ging in zijn geheel naar War Child.

Het plein kleurde volledig oranje en overal werd koopwaar aangeboden. Van cakejes en zelfgemaakte armbandjes tot speelgoed van de zolder. En ja, anno 2018 zijn ook nog oud-Hollandse spelletjes als ezeltje prik en koekhappen populair. Nadat alle kramen zo'n beetje leeg waren was het tijd voor het rad van fortuin. De prijzen voor dat spektakel werden beschikbaar gesteld door ondernemers en een van de juffen gaf een workshop weg. Juf Françoise is een van de begeleiders van de kindercommissie. "De kinderen hebben dit ook zelf moeten regelen. Zo heeft Dolomiti een familiepakket ijs beschikbaar gesteld en ook Filmhuis Bussum is een van de sponsors." Ook vanuit de kant van de ouders kwamen flink wat prijzen, zoals toegangskaartjes voor Taste of Amsterdam en een voorstelling in het Beatrixtheater.

Bijzonder was de actie van een van de leden van de jeugdcommissie: Maraan uit groep 8. Zij had van haar gespaarde geld twee bioscoopkaartjes gekocht en die ingebracht als prijs. "Ik vind het vooral leuk om dingen te regelen en iets goeds te doen voor War Child." Ze was betrokken bij het maken van de nieuwsbrief, heeft goed leren plannen en is ook aan het knutselen geslagen.

In de kindercommissie zitten leerlingen uit alle groepen van de school en ze pakken hun taak uiterst serieus op. Zo hadden ze eerder al een flessenactie en een kerstbalactie bedacht en stond er met kerst een collectebus op tafel. Ze vergaderen om de week en in de aanloop naar Koningsdag wat vaker omdat er dan wel veel geregeld moet worden. Robine van 8 is een van kindercommissieleden Ze vindt het vooral leuk om dingen te mogen bedenken en ze heeft ook armbandjes voor haar kraampje op Koningsdag gemaakt. "Ik vind het fijn om aan kinderen die het niet zo goed hebben iets te geven", zegt ze op heel volwassen toon. Daarna moet ze wel meteen bekennen dat er nog wel flink wat armbandjes gemaakt moeten worden wil ze een kraam kunnen vullen. Ze heeft ook meegeholpen met het maken van een poster voor de Koningsdagmarkt. Daar stond haar naam achter op de actielijst. De juf legt uit dat er serieus vergaderd wordt en dat het doorlopen van de actielijst een van de belangrijke punten is. "De kinderen worden op hun verantwoordelijkheden gewezen. Wat je belooft moet je ook doen. Als ouders alles doen dan bereik je dat niet." De keuze voor War Child, het doel dat de Vondelschool al jaren steunt, is heel bewust gemaakt. Juf Françoise: "Een goed doel gericht op kinderen van je eigen leeftijd spreekt kinderen meer aan."