Hans en Atie houden tijdens het voetbaltoernooi de standen bij.
Hans en Atie houden tijdens het voetbaltoernooi de standen bij. Foto: Bob Awick

Na 35 jaar stoppen Hans en Atie met het organiseren van het schoolvoetbal

Voor Hans en Atie van den Boogaard was het vorige week woensdag het laatste schoolvoetbaltoernooi bij BFC en ze werden overladen met bossen bloemen.

BUSSUM "Ik ben 77 jaar en vind het welletjes. Nu geef ik het stokje graag door aan iemand anders." De andere reden dat Hans stopt, is dat de regels van het schoolvoetbal door de KNVB worden gewijzigd.

"Samen met Atie heb ik het al die jaren met veel plezier gedaan. Zo ook de laatste keer met het schitterende voetbalweer en het enthousiasme van de basisschoolleerlingen op de velden van BFC. Wat ook fantastisch is, is dat onze woonkamer nu een bloemenzee is. We hebben veel bossen bloemen gekregen en ook een vaantje van BFC."

Toevallig

Hans vertelt dat hij toevallig bij het schoolvoetbal terecht is gekomen. "Henk Out kende ik van voetbalclub Allen Weerbaar, waar mijn zoons voetbalden, en was organisator van het schoolvoetbal. Hij vroeg of ik hem wilde helpen. Henk is er een paar jaar geleden mee gestopt en toen heb ik het overgenomen. Atie helpt mij gelukkig ook, want er moet altijd veel georganiseerd worden. Ze regelt bijvoorbeeld de scheidsrechters voor het toernooi, deelt de consumptiebonnen uit en we houden samen de standen op het toernooi bij."

Kampioenschap Gooi Noord

Elk jaar organiseert de KNVB een schoolvoetbaltoernooi voor leerlingen van groep 5 tot en met 8 en Hans regelt het voor rayon Gooi Noord, die uit Naarden/Bussum, Huizen en de BEL-gemeenten bestaan. "De basisscholen in die gemeenten organiseren eerst zelf een toernooi en de winnaars komen naar BFC voor het kampioenschap Gooi Noord. De winnaars gaan door naar de regiofinales district West. Wat zo leuk is aan het schoolvoetbal is dat er ook kinderen voetballen die zelf niet op deze sport zitten, maar het wel leuk vinden om een balletje te trappen. In de herfstvakantie beginnen we met de inschrijfprocedure voor de scholen, die tot de kerstvakantie loopt. Daarna begint de indeling en dat probeer ik zo eerlijk mogelijk te doen, zodat iedereen een kans heeft om door te gaan. Ik let erop dat voetballers van twaalf niet tegen een elftal spelen met kinderen van negen jaar. En natuurlijk kijk ik ook wie er op voetballen zit en wie niet."

De winnaars

De finales zijn nu gespeeld en het werk van Hans en Atie zit er weer op. "Ik moet alleen nog de winnaars doorgeven aan de KNVB en dat zijn bij de jongens basisschool De Hoeksteen uit Bussum met team D2, de Binckhorst-St.Jan uit Laren met de E1 en het team F2 van de Koningin Emmaschool uit Bussum. Bij de meisjes gaat team D1 van de katholieke basisschool De Pionier uit Blaricum naar de finale, het E1-team van de Mariaschool uit Eemnes en de meisjes F1 van de Julianaschool Kwartellaan uit Bussum. De finales voor jongens uit groep 7 en 8 is in Hooglanderveen, voor de meisjes in Rhenen en de jongens en meisjes uit groep 5 en 6 voetballen in Achterveld."

Stokje overnemen

"De meeste mensen denken dat ik ook gevoetbald heb, maar dat is niet zo. Ik heb een keer meegedaan met een schoolelftal en dat was het dan ook. Wel stond ik al vanaf mijn zesde langs de kant bij HFC Haarlem, maar die vereniging bestaat niet meer. Ik heb dertig jaar in Haarlem gewoond en daar ook Atie ontmoet. Door mijn werk als schooladministrateur op het Sint-Vituscollege zijn we in 't Gooi gaan wonen. Op een gegeven moment ben ik terechtgekomen bij de Werkplaats Kindergemeenschap en daar heb ik gewerkt tot aan mijn pensioen. En als mijn jongens gingen voetballen, stond ik altijd aan de zijkant om ze te stimuleren en toe te juichen." Wie het stokje overneemt, is nog niet bekend. "Binnenkort hebben we daar een gesprek over met de buurtsportcoaches omdat zij hebben aangegeven om het over te nemen. Of dat lukt, weet ik dus nog niet."

F2 van de Emmaschool met de beker.