Ouderen konden meedoen aan diverse testen.
Ouderen konden meedoen aan diverse testen. Foto: Bob Awick

'Door in beweging te komen, word je fitter en ga je je ook weer beter voelen'

Buurtsportcoaches, wijkcoaches, Versa Welzijn, de gemeente en tal van andere instanties sloegen de handen ineen voor de gezondheidsbeurs.

BUSSUM "Het is onze belangrijkste opdracht om een gezonde levensstijl te bevorderen. Waarbij regelmatig sporten en bewegen, samen met andere mensen, centraal staat", vertelt een enthousiaste Caroline Kempkes. Ze is een van de buurtsportcoaches van Gooise Meren en afgelopen zaterdag was er een speciale fitheidstest voor inwoners van Bussum-Zuid en een gezondheidsmarkt Vitaal Ouder Worden.

Die test bleek een schot in de roos. In totaal tachtig senioren, tussen de 70 en 80 jaar, hadden zich aangemeld. Ze konden zich bij vijf zogenaamde teststations laten testen op onder meer cholesterol, beweeglijkheid, bloeddruk en knijpkracht en uithoudingsvermogen. Het leverde flink wat inspanning en de nodige zweetdruppels op, waarna iedere deelnemer een persoonlijk bewegingsadvies kreeg. Caroline: "We hebben echt veel mensen kunnen helpen door hun fysieke gesteldheid op deze manier zichtbaar te maken." Missie geslaagd dus. Door de gezondheidsbeurs te combineren met de fitheidstest en het advies op maat konden de buurtsportcoaches het advies meteen koppelen aan een specifieke beweegactiviteit in de buurt. Caroline: "We weten dat veel mensen het liefst in de buurt wat willen doen en hebben vooraf ook geïnventariseerd wat er al in de buurt aangeboden wordt. Is er behoefte aan specifieke beweegactiviteiten en zijn die er (nog) niet, dan zetten de buurtsportcoaches deze in eerste instantie zelf op. Maar uiteindelijk is het altijd de bedoeling dat deze overgenomen worden. Bijvoorbeeld door een zzp'er die bevoegd is om bewegingsles te geven, maar ook bijvoorbeeld een vereniging of sportschool. Waar de ene deelnemer in de uitslag van de fitheidstest zijn vermoedens bevestigd zag - "Ik weet dat ik nog wel wat moet doen" - kreeg de ander de bevestiging dat hij of zij goed bezig was. "Een meneer was zo gedreven, die wilde de hoogste score behalen op alle testen. En dat is hem ook gelukt." Maar het is duidelijk dat deze meneer niet tot hun doelgroep behoort. Of dat dan alleen de ouderen zijn die wat meer moeten bewegen? Nee, zeker niet. De buurtsportcoaches richten zich op iedereen die te weinig beweegt. Van kleuters die meer moeten bewegen tot volwassenen met een burn-out of chronische aandoening en senioren. "Door weer in beweging te komen ga je weer deelnemen aan het leven. Letterlijk en figuurlijk, want ook de gezelligheid die het bewegen met anderen met zich meebrengt heeft een positieve invloed op je gezondheid." Tijdens de beurs was er ook aandacht voor valpreventie en de cursus die op 23 april van start gaat. Caroline: "Met deze cursus zorgen we dat mensen zich weer zekerder voelen en weer meer durven te bewegen." Aanmelden kan via caroline@buurtsportcoachgm.nl of 06-16158131.