Kunstenares Marjan Derksen.
Kunstenares Marjan Derksen. Foto: Hans Runge

De schilderijen van Marjan Derksen zitten vol met gevoelens

Kunstenares Marjan Derksen heeft een award in Amerika gewonnen voor haar kunstwerk 'Mijn Kroon' dat nu in het Nederlands Vestingmuseum te zien is.

BUSSUM "Geweldig vind ik het dat ik een award heb gekregen voor dat schilderij." Voor Marjan Derksen (56) is dit de vierde Amerikaanse award die ze heeft ontvangen. Daarnaast heeft ze meerdere prijzen gewonnen, waaronder de publieksprijzen Palm Award in Leipzig en 1e Prijs in Rome.

"Met het kunstwerk 'Mijn Kroon' wil ik laten zien dat elke kroon zijn eigen gewicht moet dragen. En daar bedoel ik mee dat er vroeger mensen waren die achter je stonden en je kroon droegen, maar die tijden zijn veranderd. Nu moet je de kroon zelf dragen en dat valt soms niet mee. Ook moet je het waard zijn om de kroon te dragen en die gevoelens heb ik in het kunstwerk verwerkt." Marjan wilde al van jongs af aan kunstenares worden. "Op mijn zesde won ik de kleurenwedstrijd op de basisschool. Toen wist ik het zeker en ben toen ik achttien jaar was naar de kunstacademie gegaan. Voor mijn eindexamen Handvaardigheid, wat toen helemaal nieuw was, heb ik bijvoorbeeld een woonwijk ontworpen in Papendrecht. Een groot gedeelte van mijn ontwerp is ook daadwerkelijk meegenomen in het plan." Ze heeft ook een jaar in Boedapest stage gelopen bij Dora Maurer en een werkperiode gedaan in Velem. "Met deze opleiding leerde ik meer over ambachtelijke stoffen, breipatronen en hoe je leer moet bewerken zodat ik het in mijn schilderijen kan verwerken. Ik heb toen ook een prijs in Boedapest gewonnen en ben op tv geweest met mijn kunstwerk over werken in Velem."

In Marjans kunstwerken zie je de textielkunst terug en ze gebruikt ook allerlei verschillende materialen. "In mijn studio aan de Vliegdenweg 13 maak ik schilderijen met textiele elementen zoals borduurwerk, of plak ik textiel in het kunstwerk. Ook maak ik gebruik van glasscherven, stukken sluier, parels, veren, foto's, stukken tekst op papier en halssnoeren. Ik schilder bijvoorbeeld een vrouw en verwerk daar veren en halssnoeren in die door middel van verf met het doek worden verbonden. Mijn schilderijen zijn doordrenkt met verhalen. Universele taal van het hart. Verhalen zonder woorden die vertellen dat het soms mee of tegen kan zitten. Het is maar net hoe je op dat moment in het leven staat."

Marjan is altijd met kunst bezig en af en toe heeft ze ook bijzondere projecten. "Zo geef ik een workshop 'Troostvogels maken'. Samen met kinderen of volwassenen die iemand verloren hebben, gaan verliezen of een moeilijke periode achter de rug hebben, wordt er gewerkt aan een schilderij met persoonlijke aspecten." Haar schilderijen zitten vol met gevoelens zoals liefde, maar ook met pijn. "Een confrontatie die je in mijn schilderijen ziet, betekent onvermijdelijk ook een confrontatie met het leven zelf. Alle facetten en schakeringen tussen passie en pijn zie je terug in mijn werk, maar ook vrouwelijkheid en seksualiteit."

De tentoonstelling is te zien tot en met zondag 6 mei in het Vestingmuseum aan de Westwalstraat in Naarden. Bij restaurant Elefante Bianco in Laren hangen 22 kunstwerken van Marjan tot donderdag 17 mei.

'Mijn Kroon' heeft Award gewonnen.