Luijten ontvangt het eindrapport van informateur Anouk van Eekelen.
Luijten ontvangt het eindrapport van informateur Anouk van Eekelen. Foto: gemeente Gooise Meren

Luijten: 'Ik hoop dat de hele coalitie rond is op 23 mei'

Alexander Luijten wil proberen om op 23 mei de installatie rond te hebben. De VVD gaat het college vormen samen met D66, Hart voor BNM en GroenLinks.

BUSSUM De kogel is door de kerk, de formatie is van start gegaan. Dit gebeurt onder leiding van Alexander Luijten achter gesloten deuren. Inwoners, instanties, clubs en verenigingen die graag iets willen meegeven worden uitgenodigd om dit in te sturen via een digitale postbus.

Luijten: "Landelijk zie je ook dat bij de onderhandelingen ook allerlei zichzelf serieus nemende belangenorganisaties hun wensenlijsten en suggesties indienen. Wij ontvangen graag input die ook een rol kan spelen bij het formeren en het samenstellen van het coalitieakkoord. Inwoners en belangengroepen kunnen hiervoor hun op- en aanmerkingen mailen naar formateur@gooisemeren.nl."

De VVD'er leg uit hoe het proces achter de schermen nu verder gaat. "Aan de onderhandelingstafel is plek voor twee personen per partij. Onder mijn leiding voeren we het gesprek. Daarnaast wordt een viertal werkgroepen gevormd uit raadsleden en fractieondersteuners die aan de hand van thema's het voorwerk doen. De verkiezingsprogramma's, de begroting en het overdrachtsdossier van het huidige college vormen daarvoor de basis."

Over wanneer hij de coalitie rond wil hebben is hij helder. "Absoluut voor de zomer. Maar ik mik op de raadsvergadering van 23 mei. Het zou heel mooi en zeker niet onmogelijk zijn om het dan rond te hebben."

D66

De combinatie van deze vier partijen had niet de eerste voorkeur voor D66. Vooral de samenwerking tussen D66 en Hart voor BNM is niet zo vanzelfsprekend. Hart voor BNM is opgericht door fractievoorzitter Marieke Munneke Smeets, die jaren geleden met veel rumoer vertrok bij D66. Nu zullen ze het verleden opzij moeten zetten om samen naar de toekomst toe te werken.

Inwoners mogen meepraten door een mail te sturen

Dat laatste is iets waar Hart voor BNM overigens geen problemen bij verwacht. "Wij staan klaar om onze politieke verantwoordelijkheid te nemen", zegt fractievoorzitter Marieke Munneke Smeets. "De meeste hoofdpunten delen we met elkaar en worden ook wel onderstreept. Maar we gaan vanzelfsprekend nu pas echt van start met het onderhandelen en alle gesprekken", zo zegt ze.
De komende tijd moet het coalitieakkoord worden geschreven en de wethoudersposten verdeeld. De beoogde coalitiepartijen zijn van plan om wekelijks met een update te komen over het verloop van het proces.