Teamfoto RC ´t Gooi in april 1941. Lex Smidt staat op de tweede rij, 5e van links)
Teamfoto RC ´t Gooi in april 1941. Lex Smidt staat op de tweede rij, 5e van links) Foto: Picasa

Uit de historie van Bussum en Naarden

Verzetsstrijder Lex Smidt – deel 1

De Naardense verzetsstrijder Lex Smidt was lid van rugbyclub ´t Gooi en woonde aan de Thierensweg, waar hij op 31 juli 1941 werd gearresteerd. Hij verbleef acht maanden in de Scheveningse strafgevangenis. In Maastricht werd hij berecht en in concentratiekamp Sachsenhausen geëxecuteerd. Een samenvatting van het verhaal op de lustrum-website van RC ´t Gooi (http://lustra.rugbyclub-gooi.nl/lex-smidt-geexecuteerd/) in twee delen. Dit is deel 1.

In het eerste na-oorlogse bulletin voor de RC 't Gooi-leden stond over hem: "Lex heeft zich doen kennen als een begaafde, eerlijke en doortastende kerel. Evenals vele anderen heeft hij zich na zijn demobilisatie als onderofficier in het voormalige Nederlandsche leger beschikbaar gesteld voor ondergrondsch werk. Door een verrader in Naarden viel hij den bezetter in handen".

Lex Smidt werd in november 1940 lid van de rugbyclub. Op de "Erelijst van Gevallenen 1940-1945" en in de "Dodenboeken 1940-1945" van het Oranjehotel (bijnaam voor de Scheveningse strafgevangenis) staat over hem vermeld: Alex Klaas Smidt, geboren in Diepenveen op 12 november 1914, bedrijfsleider van beroep, maakte deel uit van het verzet, aangesloten bij de OD, gearresteerd 31 juli 1941 wegens spionage en munitiebezit, in het "Oranje-hotel" gezeten tot 31 maart 1942, daarna vervoerd naar Maastricht, gefusilleerd in concentratiekamp Sachsenhausen op 11 mei 1942.

De geëxecuteerden behoorden tot de OD (Ordedienst), van oorsprong een ondergrondse organisatie van vooral Nederlandse (oud) militairen. Zij bereidden zich voor op het ordelijke verloop van de periode tussen het vertrek van de Duitse bezetters en de terugkeer van het normale Nederlandse gezag. In Maastricht staat aan de Patersbaan een verzetsmonument, met de namen van de 24 geëxecuteerden. In april 1942 vond hier het Maastrichtse OD-proces plaats. De verdachten werden op 22 april 1942 door het Feldgericht ter dood veroordeeld.

In de Bussumse telefoongids van maart 1943 staat: Smidt E.P., Wikkelinrichting, Boschdienst en Electrotechnische werkplaats aan de Thierensweg 36 in Naarden. Die werkplaats was van Egbert Smidt, Lex´ vader. Mogelijk was Lex dus bedrijfsleider in de zaak van z'n vader. In het "Dagboek van een Naarder", bewerkt door drs. Mies Langelaar en in 1995 uitgegeven door het Stadsarchief Naarden staat onder donderdag 31 juli 1941 genoteerd: "Er zijn heden weer enige personen opgepakt: Smit uit het benzinestation aan de Thierensweg".

Volgende week deel 2 (slot).

Tom Visser

Gang in het ‘Oranjehotel’
Alex Klaas Smidt
Afbeelding