De winkel zit al ruim 15 jaar in Bussum.
De winkel zit al ruim 15 jaar in Bussum.

'Als je er op tijd bij bent, dan kun je kaalheid en haaruitval vertragen'

BUSSUM "Mensen zoeken steeds vaker een oplossing", vertelt eigenaresse Monique van Zijtveld van haarwerkspecialist Balans aan de Huizerweg 27. Over het aantal klanten met haarproblemen dat bij hen naar binnenstapt hebben ze dan ook niets te klagen. Wel zouden ze graag wat meer mensen over die figuurlijke drempel willen helpen.

Want er rust nog best wel een taboe op haarproblemen. Kaalheid, dunner wordend haar: veel mensen accepteren het gelaten. Een haarstukje of een compleet haarwerk is voor veel mensen een behoorlijk grote stap, weten ze bij Balans. "Kaalheid kan echt een belasting zijn. Er zijn mensen die niet meer naar feestjes of verjaardagen gaan. De meeste mensen komen ook pas bij ons als ze geen oplossing meer zien."

Ze snappen dat het voor veel mensen lastig is, daarom vindt er ook altijd eerst een uitgebreide intake plaats. Het zijn eerder de vrouwen dan de mannen die er wat aan laten doen. "Mannelijke kaalheid is geaccepteerd. Zodra een man kaal wordt kiezen ze voor heel kort haar of scheren ze het direct af", aldus Monique, die samen met vier andere meiden 'het gezicht' van de winkel is. Hun klantenkring kun je pakweg in twee groepen verdelen: mensen met 'slecht' haar (haarverlies en haaruitval) en mensen die chemo ondergaan. Vooral die laatste groep stapt wat makkelijker naar binnen volgens Marleen Meijer, die ook al heel lang bij Balans werkt. De meeste medewerkers hebben een kappersachtergrond. Marleen: "Ik vond het altijd al leuk om iemand mooi te maken, maar dit geeft een extra dimensie." Monique valt haar bij: "Het is echt dankbaar werk, je kunt veel voor mensen betekenen."

Een goed doel waar ze zich ook al jaren voor inzetten is de Stichting Haarwensen, speciaal voor kinderen met haarproblemen. Marleen laat wat foto's zien van voor en na een behandeling. "Het is steeds meer natuurlijke haaraanvulling." Er is ook de keuze tussen echt haar en kunsthaar, waarbij het voor een leek nog best wel lastig is om überhaupt het verschil te zien. Marleen: "Kunsthaar is goedkoper, maar gaat minder lang mee. Wat beide varianten wel met elkaar gemeen hebben is dat ze vaak voor een groot deel vergoed worden door verzekeraars en dat goede verzorging de levensduur kan verlengen. De tips van de dames: speciale haarverzorgingsproducten, niet vaak wassen en af doen met slapen. Overigens is het niet zo dat beginnende kaalheid niet meer te stoppen is. Volgens Monique is er binnen drie jaar na de eerste tekenen, ook bij haarverlies tijdens de overgang, nog veel te 'redden'. Een speciale laserbehandeling, maar ook speciale shampoos kunnen de eigen haardos laten herleven, of op zijn minst de ingezette haarproblemen zoals kaalheid en uitval vertragen.