Afbeelding
Foto:

UIT DE HISTORIE VAN BUSSUM EN NAARDEN

Daar werd iets groots verricht

Bussum, met name het Spiegel, is lang de plaats geweest waar Oud-Indisch-gasten en kolonialen hun oude dag of verlof kwamen doorbrengen. We komen dit 'gebruik' ook tegen in het ontroerende document dat theatermaker Diederik van Vleuten over zijn oom Jan schreef. Dit prachtige boek 'Daar werd wat groots verricht', is net verschenen.

Diederiks overgrootvader Samuel C.S. van Vleuten (1871-1939) kwam in 1919 terug naar Nederland. "Niet lang daarna kocht hij van zijn in Indië opgebouwde vermogen (in de suiker) aan de 's-Gravelandschenweg een van de grootste huizen in Bussum. Met zijn dertien kamers, bijgebouwen, koetsiershuis en reusachtige tuin deed het huis niet onder voor de besaran in Perning op Java". Samuels echtgenote Bertha van Vleuten- van der Mandele overleed er 30 december 1926 op 49-jarige leeftijd.

Samuel verkocht na de dood van zijn vrouw de grote villa en ging in een kleiner huis aan de Wladimirlaan wonen. Dat 'klein' is maar betrekkelijk, want het werd de imposante villa op nummer 1 waar het wapen van Luik, een herinnering aan de eerste bewoners, nog steeds de voorgevel siert. Hij hertrouwde met een vriendin van zijn overleden vrouw en verhuisde na enige jaren naar het familiebezit Huize Schuylenburg, een statige buitenplaats, verscholen tussen de bomen aan de oude Herenweg tussen Bergen en Egmond.

Zoon Sam, de grootvader van Diederik, die met succes de Gooische HBS in Bussum doorliep, werd met hulp van zijn vader directeur van Gooische Automobiel Onderneming (GAO). Op de Landstraat in Bussum werd een pand aangekocht en omgebouwd tot een showroom annex garage. Het werd geen succes.

Oom Jan, de oudoom van Diederik van Vleuten en broer van zijn vader, de man waar het boek 'Daar werd wat groots verricht' over gaat, woonde maar kort in Bussum. Hij was planter in Indië, maakte een verschrikkelijke tijd door onder de Japanse bezetter en woonde van 1956 tot zijn overlijden in 1989 in Blaricum.

Naschrift. De villa, Nieuwe 's Gravelandseweg 19, is gebouwd in 1902 en heette Wel-tevreden, later Berensberg. In 1925 werd er tegenover de Spieghelkerk gebouwd. Na een brand in 1984 werd de villa in 1986 afgebroken en kwamen er appartementen. Het voormalige koet- en koetsiershuis heeft nu adres Meerweg 17.

Klaas Oosterom

Z/w foto's komen uit Diederik van Vleuten: Daar werd wat groots verricht, Uitgeverij Hoogland & Van Klaveren, 2018.

Huize Van Vleuten aan de ’s-Gravelandscheweg omstreeks 1920 .
Wladimirlaan 1
Johannes C. van Vleuten, ‘Oom Jan’