De Tinfabriek is in september verbouwd en ingericht.
De Tinfabriek is in september verbouwd en ingericht. Foto: Meettin

'De tinfabriek is volgens ons het best bewaarde geheim van Naarden'

De tinfabriek is verkocht en wordt duurzaam gerenoveerd. In het pand komt plek voor Volvo Buitenweg, kantoorruimtes en gratis flexplekken.

NAARDEN "De voormalige tinfabriek aan de aan de Amsterdamsestraatweg is volgens ons een van het best bewaarde geheimen van Naarden", vertellen Valentijn van der Burg (22) en Herman Wassenaar (32), die de marketing voor de Tinfabriek doen namens de nieuwe eigenaar; Volvo Buitenweg.

"Veel mensen kennen de rode schoorsteen, die vanaf veel kanten te zien is, maar wisten niet dat er tot vorig jaar mei nog een tinfabriek actief was. Ze dachten dat het gebouw al jarenlang leegstond of dat het niet gesloopt mocht worden vanwege de rode schoorsteen of dat het vol zat met vleermuizen."
De fabriek is in 1956 begonnen als smelterij van lood en werd vrij snel daarna een tinfabriek. De eerste eigenaar was Van Rijn, daarna werd nog twee of drie keer veranderd van eigenaar en toen nam het Amerikaanse bedrijf Alpha de fabriek over. De productie is inmiddels verhuisd.
"De fabriek stond vorig jaar nog vol met machines. Alles is nu weggehaald en deze week gaan we beginnen met het invullen van het perceel van 6500 m2", aldus Valentijn. "Volvo Buitenweg wordt een belangrijke bewoner van de Tinfabriek; zij ontwikkelen daar een unieke showroombeleving en een vooruitstrevend werkplaatsconcept."

Karakter behouden

De fabriek wordt heel duurzaam verbouwd en de herkenbare en karaktervolle industriële uitstraling blijft behouden. "Het was makkelijker en goedkoper geweest om het te slopen en opnieuw op te bouwen, maar je verliest dan de geschiedenis en het karakter van de fabriek", gaat Herman verder.

Zonnepanelen

"Er komen op de geïsoleerde daken zonnepanelen en de verwarming gaat via lucht- en warmtepompen, waardoor er nog maar heel weinig gas gebruikt hoeft te worden. Alleen in de winter wordt er minimaal gebruikgemaakt van aardgas. Er komen in de fabriekshal hightech transparante puien, buiten en op de parkeerplaats komt veel groen. Er staat achter de hallen een gebouw dat we aan de buitenkant laten begroeien met planten. In de fabriek blijven sommige unieke kenmerken behouden, zoals het plafond, een smeltkroes en een takel midden in de toekomstige showroom. De bekende schoorsteen blijft natuurlijk ook behouden." Voor de verbouwing werkt de Tinfabriek samen met lokale ondernemers, bijvoorbeeld voor de verlichting en de inrichting.

'De bekende rode schoorsteen blijft natuurlijk behouden'

Internationaal keurmerk

Valentijn: "Met het gebouw willen we het internationale keurmerk BREEAM in-use Excellent behalen. Slechts 27 panden in Nederland mogen dit keurmerk dragen. De Tinfabriek wordt daarbij beoordeeld op negen verschillende duurzaamheidscategorieën, waaronder management, gezondheid, energie en landgebruik. We gaan dus maximaal voor duurzaamheid. En we kijken naar zaken zoals bereikbaarheid per openbaar vervoer en laadpalen voor elektrische auto's. Er komt ook een fietsplan, waarmee je via de site een fiets op het station kunt reserveren. Ook zijn we maatschappelijk betrokken en zullen wij bijvoorbeeld jongeren met een afstand tot de arbeidsmarkt in dienst nemen. Het keurmerk gaat dus over meer dan alleen duurzaamheid."

Meettin

Als alles goed verloopt, is de Tinfabriek in september verbouwd en ingericht. In het gebouw komen twee grote bedrijven: Volvo Buitenweg en Meettin.

"Meettin is een samensmelting van meeting en tin. Er komen tien kantoor- en acht vergaderruimtes. De ruimtes zijn te huur voor een dag, maar ook voor een langere periode", klinkt het enthousiast.

Flexwerken

Valentijn vervolgt: "Ook geven we de mogelijkheid aan flexwerkers om hier voor een aantal uren gratis te werken. Als het aan ons ligt, dan wordt De Tinfabriek dé plek om samen te komen en te werken in een duurzame en inspirerende omgeving."

Meer informatie staat op de website www.detinfabriek.nl.

De fabriek aan de Amsterdamsestraatweg.