Afbeelding
Foto:

Uit de historie van Bussum en Naarden

Marie Cremers

Rond 1900 maakten jonge mannen uit de gegoede stand vaak carrière in het vrije beroep, een bedrijf, het leger of openbaar bestuur. Voor meisjes was een carrière echter niet weggelegd en een echtgenoot van hetzelfde standsniveau vinden was ook niet makkelijk. Meisjes met goed verstand en creativiteit kozen er daarom voor om hun leven te vullen met activiteiten zoals liefdadigheid, schrijven, dichten of schilderen. Zo kennen we in het Bussumse van ruim een eeuw geleden Rie van Woensel Kooy, Mia van Oostveen, Marie Cremers en vrouwen rond Van Eeden.

Marie Cremers (1874-1960), die het tweede deel van haar leven in Bussum doorbracht, schreef in het boekje "Lichtend verleden" over de tijd rond 1900:

"In Bussum maakte ik kennis met de Van Eedens; Hans en Paul waren nog kleine jongetjes vol charme. Ze hadden toen een aapje en een grote hond. Ik bleef er een dagje en toen zij 's middags ging rusten, bleef ik met de jongetjes alleen: Paul roerde voorzichtig de piano aan en zei: 'Dit is een vlindertje.' Voor Van Eeden met de vriendelijk-hypnotische blik was ik heel verlegen. De Kleine Johannes had mijn innige bewondering.

Zijn vrouw Martha is steeds een niet genoeg te waarderen vriendin voor mij gebleven, vol goedheid en begrip en met prettige stille humor. Veel hebben wij samen gewandeld en gezworven op de hei in Spanderswoud.

Toen ons gezin in Amsterdam woonde (ik was toen ongeveer 20 jaar) ging ik in Bussum les nemen bij Jan Veth. Het atelier was een oud Marker huis. Het had veel charme, vooral op herfstmorgens als de ramen beslagen waren en de lijsterbessen in de nevel stonden, die de zon geleidelijk kwam verjagen.

Dikwijls dronk ik koffie bij Jo van Gogh-Bonger op Villa Helma, de weduwe van Theo, en haar zoontje Vincent, dat toen nog een klein blond jongetje was met een primitief en zuiver profiel. Ik mocht er op de zolder in het werk van Vincent grasduinen. Er was één schilderij, niets dan een hevige regenbui op een stuk land, fel en geurig op een donker-paarsig stuk grond. Onder de vele aangrijpende stukken trof mij dit bijzonder, weet ik nog."

Marie tekende een portret van Paul van Eeden, die in 1913 op 24-jarige leeftijd aan tbc overleed; zijn vader nam de tekening op in het boekje "Paul's Ontwaken" dat hij direct na het overlijden over zijn zoon schreef.

Klaas Oosterom

Marie Cremers.
Paul van Eeden.