Jos van Veldhoven schittert de komende dagen nog als artistiek leider van Nederlandse Bachvereniging in de Grote Kerk.
Jos van Veldhoven schittert de komende dagen nog als artistiek leider van Nederlandse Bachvereniging in de Grote Kerk. Foto: Dana van Leeuwen.

De allerlaatste voor Jos van Veldhoven

NAARDEN De komende dagen staat de Vestingstad Naarden weer op haar kop wanneer veel liefhebbers van Bach de Grote Kerk bezoeken voor de Matthäus Passion. Het wordt de allerlaatste uitvoering van artistiek leider Jos van Veldhoven.

Van Veldhoven zal zeker zijn best doen om alles uit de kast te halen om voor de laatste keer de passiemuziek van Bach te brengen.

In de afgelopen 35 jaar klonk het 'Erbarme dich' en 'Wir setzen uns mit Tränen nieder' vele malen onder leiding van Van Veldhoven. Na zijn laatste concerten gaat hij niet met pensioen, maar hij wil wel graag plaats maken voor een nieuwe generatie.

Zijn opvolger is al bekend. Vanaf 1 juni is Shunske Sato de nieuwe artistiek leider. Hij is volgens de Bachvereniging een van de meest veelbelovende violisten.
Sato is sinds 2013 concertmeester van de Nederlandse Bachvereniging. Hij leidde het ensemble al verschillende keren vanaf de eerste lessenaar. Sato wordt geroemd om zijn open spel waarin hij risico's durft te nemen en bewust grenzen opzoekt.

Goede Vrijdag

Komende vrijdag, Goede Vrijdag, zullen in de Grote Kerk ook vele prominenten aanwezig zijn, zoals premier Mark Rutte en andere leden van het kabinet. Rutte verblijdt het ene jaar Naarden met een bezoek en het andere jaar Leiden.
De Nederlandse Bachvereniging heeft overigens een zeer speciale band met Naarden. De vereniging werd namelijk in 1921 speciaal opgericht om Bachs Matthäus Passion uit te voeren in de Grote Kerk in Naarden. Door de jaren heen groeide het gezelschap uit tot een toonaangevend ensemble met een flexibele kern.
De Matthäus Passion wordt zesmaal in de Grote Kerk uitgevoerd tussen 25 en 31 maart. Eventuele laatste kaarten voor het concert zijn verkrijgbaar via www.bachvereniging.nl.