Hans van Oostveen (rechts) samen met zijn vrouw tijdens de Comeniusdag.
Hans van Oostveen (rechts) samen met zijn vrouw tijdens de Comeniusdag. Foto: Erik-Jan Geniets

Van Oostveen dolblij met zijn lintje

Hans van Oostveen is een van de drijvende krachten achter het behoud van het erfgoed van Comenius in Naarden. Hij kreeg daar welverdiend een lintje voor.

NAARDEN Het was tijdens de Comeniusdag op 17 maart dat Hans van Oostveen verrast werd met zijn koninklijke onderscheiding door burgemeester Han ter Heegde. Hij blikt terug op een bewogen periode waarin hij zeker bewerkstelligd heeft dat het gedachtegoed, het museum en het mausoleum van Jan Amos Comenius voor Naarden behouden zijn gebleven.

Van Oostveen blijkt een hele goede netwerker te zijn. Hij schroomt niet om partijen aan te spreken op hun overeenkomsten, internationale betrekkingen aan te halen en zich initiatiefrijk op te stellen. Dat zijn toch wel conclusies die je kunt trekken als je hoort wat de Naarder allemaal gedaan heeft in zijn rol als voorzitter van de Stichting Comenius Museum. De 78-jarige doet het nog graag, toch wil hij volgend jaar een stapje opzij doen voor een nieuwe generatie.
De burgemeester omschreef Van Oostveen als een zeer belangrijke schakel in de internationale betrekkingen. Een voorbeeld hiervan is dat de Naarder contact legde met Tsjechië toen de gemeente Naarden in 2002 aangaf niet langer voor het Comenius Museum te willen betalen. Hij regelde dat Tsjechië de financiën op zich nam. Hierbij kwam de voorwaarde dat er een echt bestuur moest komen. Daarom werd de Stichting Comenius Museum opgericht met Hans zelf als voorzitter. Dit is hij sinds 2004.
Hans is al langer verweven met Tsjechië en Comenius. Hij vertelt hoe het begon: "Voorheen kwam er af en toe een toerist naar Naarden om het mausoleum van Comenius te bezoeken, maar na 1991 werd dat wel anders. De val van de muur leidde tot de fluwelen revolutie en dat betekende dat de mensen konden reizen. Ik was ingenieur bij het bedrijf Hazemeijer in Hengelo en daar speelden we ook in op de markt in Oost-Europa. We ontvingen zakelijke gasten uit bijvoorbeeld Tsjechië en deze mensen wilden allemaal een dagje Amsterdam en dan meteen ook even naar het Comenius Museum in Naarden. Ik denk dat ik met klanten wel 70 keer een bezoek aan Naarden heb gebracht", lacht hij.
Hans kan uren vertellen over het museum en wat hij allemaal meegemaakt heeft. Hij vertelt onder andere dat directeur Hans van der Linden een lot uit de loterij is. Ook wist hij de Comenius Stichting en de Stichting Comenius Museum samen te brengen. "Ik vond dat echt nonsens, twee dezelfde soort stichtingen. Het leek mij veel beter om de krachten te bundelen en dus zijn we een jaar of zes terug gefuseerd. De Comeniusdag hebben we sinds die dag ook nieuw leven ingeblazen. We hebben hier al hele grote namen mogen ontvangen en de dag zelf draagt echt bij aan het uitdragen van het gedachtegoed van Comenius. Ernst Hirsch Ballin hield hiervoor recent een prachtige lezing en het dankwoord van Tjeenk Willink, de ontvanger van de prijs, was prachtig. Hij kreeg niet voor niets een staande ovatie. Hierdoor kijk ik, ook mede dankzij mijn koninklijke onderscheiding, terug op een geweldige dag."

Als voorzitter van de Stichting Uherský Brod (de zusterstad van Naarden in Tsjechië) maakt hij zich alweer op voor een nieuw jumelage in juni. Daarnaast beraadt hij zich op de toekomst. "Ik dacht, ik blijf tien jaar bij de stichting. Maar omdat er destijds zo veel speelde, zo liep de huur af van het pand, kon ik nog niet weg. Maar volgend jaar zet ik er een punt achter. Het is goed als er iemand komt met een frisse blik."