Popliedjes in de kerk, dat sloeg in 2016 ook goed aan.
Popliedjes in de kerk, dat sloeg in 2016 ook goed aan. Foto: Jessica de Jong

Nacht van Naarden valt op vrijdag de 13e

NAARDEN De speciale datum van vrijdag de 13e (van april) voor de Nacht van Naarden, hebben de organisatoren aangegrepen om het thema te bepalen. 'Geluk en ongeluk' zal terug te zien zijn in de acht musea en monumenten die meedoen aan deze bijzondere avond.

De eerste en laatste keer dat het gratis evenement werd gehouden was in 2016. Het was de bedoeling om het concept, waarbij de culturele instellingen de armen ineenslaan en 's avonds gratis open zijn, een keer te proberen. De organisatie was zeer verrast met de zeer hoge opkomst van wel duizend bezoekers. Na een jaartje pauze heeft men dit jaar weer de handen op elkaar gekregen voor de tweede editie. Saskia Simons, stadspromotor, vertelt dat iedereen heel enthousiast reageerde op het plan voor de tweede editie. "Iedereen zet de deuren weer open en maakt gebruik van elkaars bekendheid. We mogen dit jaar het Andreashuis en deMess toevoegen aan de locaties die te bezoeken zijn. We hebben gidsen die meelopen, acteurs en heel veel mensen op de locaties. Ik denk wel honderd vrijwilligers."

Programma

Ze vertelt dat de start in het oude stadhuis is om 19.30 uur. "Daar krijg je een 'vonnis' en wordt rechtgesproken. Het Comenius Museum doet mee en daar zijn rondleidingen en muziek. Dan is er het Stadsarchief waar de nieuwe archivaris Niels van Driel vertelt over het burgerweeshuis. Het Vestingmuseum gaat terug naar 1827. Daar zien we kanonniers in vredestijd. In het Weegschaalmuseum beleven de bezoekers door de ogen van Lambertus Hortensius wat er in het rampjaar 1572 gebeurde. In het Andreashuis verzorgt jong, muzikaal talent een optreden. Het wordt de eerste keer dat deze locatie, nu genoemd 'Bij Andreas', geopend is voor publiek. Ook nieuw op het programma is deMess waar soldatenliedjes worden gezongen. De afsluiting is in de kerk met muziek van het koor Déjà Vu."