Toch extra maaien van waterplanten in Gooimeer

GOOISE MEREN Goed nieuws voor de watersportliefhebbers: de waterplanten in onder andere het Gooimeer worden extra gemaaid om de overlast tegen te gaan.

De gemeenten Gooise Meren, Blaricum, Eemnes en Huizen hebben de Provincie Noord-Holland laten weten het regionale voorstel voor de aanpak van de waterplantenoverlast in Markermeer, IJmeer en Randmeren te steunen. De gemeenten stellen hiervoor in totaal 126.000 euro beschikbaar voor een periode van vier jaar. De overmatige groei van waterplanten is in toenemende mate een probleem. Naast de grote overlast in het Gooimeer kampen ook het IJmeer, het Markermeer en de IJsseldelta hier steeds meer mee.

De aanhoudende klachtenstroom uit de regio, onder de aandacht gebracht door de Coƶperatie Gastvrije Randmeren, maar ook uit de twee andere meren, wordt onderbouwd door recente cijfers over de groei van waterplantenpopulaties in deze gebieden. Inmiddels is de problematiek ook doorgedrongen bij de provincie en het Rijk. De provincie Noord-Holland heeft samen met de Coƶperatie Gastvrije Randmeren een voorstel opgesteld, verwoord in een brief aan het Rijk, waarin maatregelen zijn opgenomen om de overlast op de korte en de langere termijn tegen te gaan.
Het maatregelenpakket behelst het maaien van waterplanten, het betonnen van vaargeulen en het verdiepen van recreatiegeulen. Met de extra middelen kan er de komende vier jaar extra gemaaid worden in de Randmeren.


Extra laadpa len voor auto's
worden snel
geplaatst

GOOISE MEREN Er worden snel 45 extra laadpalen geplaatst voor elektrische auto's. De palen komen verdeeld over heel Gooise Meren te staan.

Er worden nu zo veel laadpalen geplaatst omdat de gemeente vanwege de vele en soms moeilijke aanvragen vertraging had opgelopen. Deze achterstand wordt nu weggewerkt. Van de laadpalen komen er 26 in Bussum, 11 in Naarden, 4 in Muiden en 4 in Muiderberg. De gemeente heeft de locaties voor de palen al bepaald.