Hart voor BNM, ChristenUnie en het Goois Democratisch Platform. Welke rol gaan ze spelen?
Hart voor BNM, ChristenUnie en het Goois Democratisch Platform. Welke rol gaan ze spelen? Foto: Bob Awick

Door met VVD, D66, CDA en GL?
Of gaan de 'lokalen' een rol spelen?

De eerste gesprekken over de vorming van een coalitie worden de komende dagen gevoerd. Welke raadspartijen gaan de komende vier jaar bepalen welke koers Gooise Meren vaart?

GOOISE MEREN Gaan VVD, D66, CDA en GroenLinks de komende jaren op vertrouwde voet verder of wordt de coalitie door andere raadspartijen gevormd? En zo ja, gaan de groter geworden lokale partijen Hart voor BNM en het Goois Democratisch Platform (GDP) dan een rol spelen? Het wordt de komende dagen een van de voornaamste vragen rond de eerste gesprekken.

Het vormen van een coalitie voor de komende vier jaar - en dus het samenstellen van het nieuwe college met nieuwe wethouders - zal de komende weken hoe dan ook nog een hele puzzel worden. De gemeenteraadsverkiezingen hebben de gemeenteraad zó versnipperd dat het de komende weken nog alle kanten op kan.

Eén coalitiepartij zou je op voorhand al kunnen aanwijzen: de VVD. De partij bleek afgelopen gemeenteraadsverkiezingen met zeven zetels wederom met afstand de grootste. Vergeleken met de verkiezingen van twee jaar geleden verloor de VVD dan wel een zetel, maar na het opstappen van Jelmer Kruyt en Erik-Pieter Vlaanderen (de grondleggers van het GDP) had de VVD het afgelopen jaar nog maar zes zetels over. Zeker gezien de populariteit van Kruyt en Vlaanderen bij de kiezer - stemmen waar de VVD het nu dus zonder moest doen - zou je kunnen stellen dat de VVD goed stand heeft gehouden en zelfs wat heeft gewonnen. De partij neemt dus wederom het voortouw met het smeden van een coalitie.

Maar met welke partijen gaat de VVD de komende jaren samenwerken? Doorgaan met D66, CDA en GroenLinks lijkt de meest veilige keus, maar de coalitie was de afgelopen jaren allesbehalve standvastig. Meermaals klonk er kritiek richting elkaar. De verwachting is dat het CDA, die twee van de vijf zetels verloor, niet vooraan zal staan bij de onderhandelingen.

De buitenwacht zal de ogen vooral richten op de lokale partijen Hart voor BNM en het Goois Democratisch Platform (GDP). De twee partijen haalden allebei vier zetels en waren daarmee de grote winnaars van de gemeenteraadsverkiezingen. Allebei geven ze aan klaar te staan om verantwoordelijkheid te nemen en mee te regeren. Maar welke kansen hebben ze?

Afgaande op de afgelopen jaren maakt van de twee lokale partijen Hart voor BNM de meest kans. De partij gooide vooral het afgelopen jaar de 'rebelsheid' van het voormalige Hart voor Bussum van zich af en profileerde zich als constructieve raadspartij. Terwijl de partij zich in het verleden vaak tegen de gevestigde orde keerde, werd er het afgelopen jaar steeds meer samengewerkt.

Komt deelname aan de coalitie te vroeg voor 50PLUS en CU?

Of het GDP een van de coalitiepartijen gaat worden valt te betwijfelen. GDP-raadsleden Jelmer Kruyt en Erik-Pieter Vlaanderen werden het afgelopen jaar na een vete met veel bombarie door de VVD op straat gezet. Ook daarna klonk er met grote regelmaat felle kritiek over en weer. Een keuze voor GDP lijkt dus niet voor de hand te liggen. Het GDP gaf afgelopen week al aan gehoord te hebben dat de VVD een samenwerking met het GDP uitsluit. Dat wordt door VVD-lijsttrekker Alexander Luijten stellig ontkend. "We gaan met alle partijen een gesprek voeren", verklaarde de VVD'er. Toch lijkt de kans tussen een samenwerking van VVD en GDP klein. Als de VVD het al aan zou durven, men kan het op de liberale overeenkomsten gooien, dan zal er de komende jaren gezien al het oud zeer een tikkende tijdbom onder de coalitie liggen.
Dan blijven PvdA, 50PLUS en de ChristenUnie nog over. Van deze partijen heeft de PvdA verreweg de meeste bestuurservaring. De partij was de afgelopen jaren steevast onderdeel van de coalitie van Bussum. Twee jaar geleden was de PvdA tot op het laatste moment in de race om zich bij een coalitie van VVD, D66 en het CDA te voegen. Wat 50PLUS en de ChristenUnie betreft komt coalitiedeelname waarschijnlijk te vroeg. Hoewel: de ChristenUnie maakte tien jaar geleden als 'debutant' ook deel uit van de coalitie van Bussum. Het kan nog alle kanten op.

De VVD heeft zeven zetels behaald.