De lijsttrekkers hebben allemaal zo hun conclusies.
De lijsttrekkers hebben allemaal zo hun conclusies. Foto: Bob Awick

Lokale partijen reageren aangenaam verrast op uitslag

Veel gejuich bij lokale partij GDP, Hart voor BNM en de ChristenUnie. Deze drie partijen mogen gezien worden als de 'winnaars' van de avond. Niet in zetelaantallen, want de grootste blijft de VVD.

GOOISE MEREN Fractievoorzitter Alexander Luijten (VVD) is tevreden met de uitslag. "We hebben het gevoel dat we beloond zijn voor onze standvastige manier van bestuur. En dat we de grootste zijn gebleven met 7 zetels." Het totaalbeeld noemde hij wel versnipperd en aan een voorspelling over coalitiebesprekingen wilde hij zich nog niet wagen.

Dit laatste was wel iets waar fractievoorzitter Jelmer Kruyt van het GDP (Goois Democratisch Platform) duidelijk iets voor voelde. Hij daagde daarom direct de VVD als grootste partij uit. "We hebben al eerder aangegeven dat we bestuurlijke verantwoordelijkheid willen. Maar de VVD is de grootste partij en ik heb in de wandelgangen al gehoord dat ze ons willen uitsluiten van de coalitieonderhandelingen." Hij zei zeker open te staan voor een coalitiegesprek met zijn voormalige partij. Dat hij nu vier zetels heeft, noemt hij wel een verrassing: "Van nul naar vier zetels, ik kan er bijna niet bij."
Andere grote winnaar die van twee naar vier zetels gaat is Hart voor BNM. Fractievoorzitter Marieke Munneke-Smeets: "We hebben even een wat mindere tijd gehad, maar we zijn weer terug. Ik ben trots op het team, er is goed campagne gevoerd. En we zijn klaar voor bestuurlijke verantwoordelijkheid, maar de VVD is de grootste, die zou het voortouw moeten nemen."

ChristenUnie gelukkig

Roel Kamphuis van de ChristenUnie kan zijn geluk ook niet op. Hij laat weten heel blij te zijn weer terug te zijn met een zetel in de raad. Na jaren van afwezigheid en na steeds net naast een zetel gegrepen te hebben, kan hij aan de slag. "We hebben hier hard voor gewerkt en hopen dat de boodschap goed is aangekomen." Ze willen in ieder geval een duidelijk christelijk geluid laten horen.

D66 reƫel

Maarten Balzar van D66 ziet zijn zetelaantal van vijf naar vier gaan. "Maar het is goed nieuws dat we de tweede partij blijven van Gooise Meren. We zijn een zetel gedaald, maar gezien de landelijke trend ben ik blij met de uitslag." De coalitievorming noemde hij een pittige kluif, aangezien er veel partijen met drie zetels zijn.

Hart voor BNM: 'We zijn weer terug met vier zetels'

CDA teleurgesteld

Jos de Lange van het CDA reageert teleurgesteld. "Van vijf naar drie zetels, we hadden het liever anders gezien. We hebben een goede campagne gevoerd en zijn ook zichtbaar geweest. We zullen hard moeten werken om het vertrouwen terug te winnen van de kiezer. De lokale partijen zijn goed gegroeid en dat is een ontwikkeling waar we als partijen echt naar moeten kijken: wat doen zij beter dan wij."

PvdA trots

Rolien Bekkema (PvdA) feliciteerde direct de VVD en de lokale partijen GDP en HvBNM met de overwinning. "Ik ben heel erg trots en blij op onze drie zetels, zeker ook als je kijkt hoe we het landelijk doen."

Gelijk gebleven

Barbara Boudewijnse van GroenLinks: "Jammer dat we er geen zetel bij hebben gekregen, maar we zijn zeker blij met drie zetels. We zijn de enige coalitiepartij die niet verloren heeft." Ook Boudewijnse feliciteerde de partijen die gewonnen hebben.

Andreas van der Schaaf van 50PLUS: "We hebben wederom twee zetels. Het aantal klopt wel met onze verwachting en we hebben meer stemmen gekregen dan bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen." Ook hij feliciteerde de lokale partijen met de winst.