Lachende gezichten: Hart voor BNM (links) en GDP (rechts) winnen, ChristenUnie (midden) nieuw in de raad.
Lachende gezichten: Hart voor BNM (links) en GDP (rechts) winnen, ChristenUnie (midden) nieuw in de raad. Foto: Bob Awick

Hart voor BNM en GDP winnaars

GOOISE MEREN Hart voor BNM en Goois Democratisch Platform (GDP) hebben de gemeenteraadsverkiezingen van Gooise Meren gewonnen. De twee partijen komen beiden met vier zetels in de gemeenteraad. De VVD blijft met zeven zetels de grootste partij, de coalitie met D66, CDA en GroenLinks houdt een meerderheid.

Vooral de winst van Hart voor BNM springt er tussenuit. De lokale partij behaalde bij de vorige verkiezingen twee zetels, maar hield er na het opstappen van één van de raadsleden nog eentje over en stijgt nu weer. GDP ontstond nadat de eenmansfracties van Jelmer Kruyt (ex-VVD), Erik Pieter Vlaanderen (ex-VVD) en Jan Kwekkeboom (GOP) zich samenvoegden. De partij had dus al drie zetels en stijgt nu naar vier.

Bij Hart voor BNM en GDP was de vreugde erg groot. "We zijn weer terug", reageert Hart voor BNM-lijsttrekker Marieke Munneke Smeets.
De zittende coalitie van VVD (7 zetels), D66 (4 zetels), CDA (3 zetels) en GroenLinks (3 zetels) houdt met zeventien zetels dus haar meerderheid. Dat zijn er wel drie minder dan nu, maar toch reageert VVD-lijsttrekker Alexander Luijten tevreden.

De PvdA zakt een zetel terug van vier naar drie, 50PLUS houdt er twee en de ChristenUnie komt met één zetel nieuw in de gemeenteraad.

3