Een volle Grote Kerk in verband met de Comeniusdag.
Een volle Grote Kerk in verband met de Comeniusdag. Foto: Erik-Jan Geniets

Geslaagde Comeniusdag

NAARDEN Met de uitreiking van de Comeniusprijs en een onverwachte koninklijke onderscheiding was de Comeniusdag afgelopen zaterdag een waar feestje.

De Comeniusprijs was deze keer voor Herman Tjeenk Willink, huidig minister van Staat en voorheen vicepresident van de Raad van State. De staatsman kreeg de prijs voor al zijn werk voor de democratische rechtsstaat. "Tjeenk Willink heeft zich met zijn werk en in zijn publicaties met hart en ziel ingezet voor de democratisch rechtsstaat, de staat die het ons allen mogelijk maakt om te leven in een samenleving die Comenius voor ogen had", zo oordeelt de jury. Tjeenk Willink was dankbaar voor de Comeniusprijs, maar benadrukte in zijn dankwoord wel het belang van het verder ontwikkelen van de huidige democratie.

Naast de Comeniusprijs was er de Comeniuslezing, deze keer gelezen door ex-minister Ernst Hirsch Ballin. Daarnaast waren er tal van ceremoniƫle plichtplegingen, zoals het leggen van een krans op het graf van Jan Amos Comenius.

De Comeniusdag was er verder ook een om nooit te vergeten voor Hans van Oostveen, de voorzitter van de Stichting Comenius Museum. De bestuurder kreeg een koninklijke onderscheiding en werd Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Van Oostveen krijgt het lintje voor zijn werk voor de stichting, maar ook voor zijn activiteiten voor de NTKC, de Nederlandse Toeristen Kampeerclub.

Burgemeester Ter Heegde rijkt de Comeniusprijs uit aan Tjeenk Willink.
Hans van Oostveen benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.
Bloemen op het graf van Jan Amos Comenius.