BUSSUM Op het Goois Lyceum was dinsdag een verkiezingsdebat met burgemeester Han ter Heegde, vijf jonge politici en 200 leerlingen uit havo-4 en vwo-4.

De politici waren Niek Bakker van SGJP, Bram Roodhart van JOVD, Julia Smit van GroenLinks Huizen, Bart van Holsteiijn van Rood en Ines Kostic van de PvdA. De burgemeester had de leiding over het debat, die uit zeven stelling bestond, en vertelde de leerlingen waarom het debat plaatsvond. "In veel landen wordt nog steeds gestreden om het kiesrecht voor een democratische rechtstaat. In Nederland hebben we dit recht al bijna 200 jaar en dat moeten we koesteren. We zijn verantwoordelijk voor onze democratie en rechtstaat en dan moet je ook gaan stemmen. Over een paar jaar gaan jullie ook stemmen en ik zeg jullie net nadruk: 'doe dat ook'."

Na de inleiding begon het verkiezingsdebat met de eerste stelling: Als je om de planeet geeft, eet je vegetarisch. De leerlingen konden hun stem uitbrengen via hun telefoon. Van de leerlingen waren 36 het eens en 130 leerlingen waren tegen de stelling. Na de uitkomst, kregen de politici het woord om uit te leggen hoe hun partij over deze stelling dacht en om leerlingen misschien op een andere gedachte te brengen.