Projectmanager Catharina van der Meer.
Projectmanager Catharina van der Meer. Foto: Bob Awick

STAD Gooi is op zoek naar een ander onderkomen in het centrum

BUSSUM "Veel jongeren uit 't Gooi komen bij ons langs aan de Nieuwe Brink 13 met hun ideeën, voor het opzetten van een project, voor een stageplek of gewoon voor de gezelligheid", vertelt Catharina van der Meer, ‎projectmanager STAD Gooi en begeleider van de jongerenprojecten. "Helaas hebben we te horen gekregen dat we uit het pand moeten."

Voor het pand aan de Nieuwe Brink is nieuwe (potentiële) huurder. "Aan de ene kant is het heel jammer dat we weg moeten omdat veel jongeren ons altijd kunnen vinden, maar het kan ook weer nieuwe kansen bieden. We zijn als organisatie flexibel en kunnen ons snel aanpassen aan een nieuwe omgeving. Dat hoort ook bij ons."

Het grote probleem van STAD Gooi is om een nieuwe ruimte te vinden. "Het is lastig om in Bussum in contact te komen met verhuurders of eigenaren om ergens tijdelijk te kunnen zitten. Ook al is het maar voor vier of vijf maanden. We hopen op deze manier dat we een kans krijgen om ergens in het centrum tijdelijk te kunnen zitten omdat er veel panden leeg staan. We weten uit ervaring dat we een leuke partij zijn en dat we weer leven in een bepaald gebied kunnen brengen."

Laagdrempelig

Catharina vertelt dat ze hun bureaus, kasten en een zitje zo hebben ingepakt om te verhuizen. "We kunnen overal zo in en ook zo weer uit, maar we willen wel graag op een zichtbare plek, omdat we laagdrempelig willen zijn voor de jongeren. Mensen moet niet denken dat we een hangplek zijn, maar we zijn ook geen stilteplek, want jongeren tussen de 13 en 23 jaar komen hier om aan hun projecten te werken en soms heeft dat met muziek te maken." De jongeren die langskomen bij STAD Gooi worden geholpen met het realiseren van hun dromen of ideeën en met het opzetten van projecten en evenementen. "Eigenlijk houden we jongeren van de straat en stimuleren en begeleiden ze in het uitvoeren van projecten. Dit doen we vaak samen met een stagiaire en daar zijn geweldige projecten uit ontstaan, zoals laatst de Boothcamp voor rappende jongeren uit de buurt."

"We hebben contact gezocht met de gemeente, maar die heeft geen ruimte voor ons beschikbaar. Ook zijn we niet op zoek naar een openbare werkplek omdat we onze privacy nodig hebben om bepaalde zaken met jongeren te bespreken. Waar ik zelf heel benieuwd naar ben, is het grappige pandje op perron 2-3 op station Bussum. Dat lijkt me een geweldige plek om te zitten. Ook zien we in het centrum dat verschillende panden al maanden leegstaan. We willen graag in Bussum blijven, omdat alle jongeren uit Gooise Meren makkelijk naar ons toe kunnen komen. Met de huidige beheerder hadden we een soort antikraakconstructie afgesproken, want we zijn een kleine organisatie met een beperkt budget. We hopen echt dat we de jongeren weer een leuke plek kunnen geven, want we zien hoe belangrijk STAD Gooi is en zijn we dé projectorganisatie in het Gooi die jongeren helpt bij het realiseren van hun grootste dromen en leukste ideeën." Heb je een ruimte beschikbaar of een andere oplossing, neem dan contact op met Catharina via 06-542 17 329 of stuur een mail naar info@stad-gooi.nl.

'In het centrum van Bussum staan veel panden al maanden leeg'