De verhuizer rijdt af en aan om het klooster leeg op te leveren.
De verhuizer rijdt af en aan om het klooster leeg op te leveren.

Mariënburg wordt monument

BUSSUM Nu alle ouderen afgelopen week vanuit klooster Mariënburg verhuisd zijn naar Amaris Florisberg in Muiderberg heeft het college besloten om Mariënburg eindelijk de status van gemeentelijk monument te verlenen.

Al jaren werd gespeeld met het plan om het gebouw de status toe te kennen om zo de waarde van het klooster te beschermen. "De monumentenstatus geeft de gemeente een toetsingskader bij de herontwikkeling en het verlenen van de omgevingsvergunning", zo laat de gemeente weten. Dat is op tijd, want er zijn plannen om het klooster geschikt te maken voor woningbouw.

Eerste plannen voor woningbouw moeten uitgewerkt worden

Diverse raadsleden hebben verschillende keren gewaarschuwd om haast te maken met het verlenen van de status. Ook het Cuypersgenootschap drong hierop aan. Steeds werd gezegd dat men eerst de bouwplannen wilde afwachten. Toch is nu besloten de status toe te kennen. Wel is het zo dat de eigenaar van het klooster en andere belanghebbenden nog zes weken de tijd hebben om bezwaar aan te tekenen.
Het pand is sinds december 2015 eigendom van Slokker Vastgoed. Deze partij zegt op de hoogte te zijn van de status en vertelt dat dit de plannen niet in de weg zit. "We hebben eerste ideeën voor woningbouw in Mariënburg, maar die moeten nog verder uitgewerkt worden. We praten nog over het bestemmingsplan en wachten nu op de overdracht. We zullen het klooster tot die tijd beheren om te zorgen dat het netjes blijft. We verwachten niet dat we dit jaar al met de bouw van start gaan, dat gaat nog wel even duren."