Groot verkiezingsdebat in gemeentehuis.
Groot verkiezingsdebat in gemeentehuis. Foto: Bob Awick

Deze donderdag groot verkiezingsdebat in Bussum

BUSSUM De gemeente Gooise Meren nodigt al haar inwoners uit om komende donderdag om 20.00 uur het grote verkiezingsdebat bij te wonen op het gemeentehuis.

Op deze avond zullen de negen lijsttrekkers met elkaar in debat gaan. Het gaat om: VVD, CDA, D66, GroenLinks, PvdA, GDP, Hart voor BNM, 50PLUS en ChristenUnie. Nieuwkomer BSOV doet niet mee omdat zij zich helemaal terugtrekken uit de verkiezingen.

Weenink

Het debat wordt geleid door Gijs Weenink, directeur van de DebatAcademie. Hij zal de lijsttrekkers een tiental stellingen voorleggen, waar zij voor of tegen kunnen zijn. Over elke stelling zullen de lijsttrekkers verbaal met elkaar de degens kruisen.

Live uitgezonden

Een woordvoerder van de gemeente vertelt: "Geïnteresseerden zijn van harte welkom het debat van dichtbij, in de raadzaal te volgen. Het verkiezingsdebat wordt daarnaast, net als de raadsvergaderingen van Gooise Meren, live uitgezonden." Hij heeft hoge verwachtingen: "Het belooft een geanimeerde avond te worden. Weenink heeft grote ervaring als leider van politieke debatten volgens het Lagerhuisconcept, waarbij voor- en tegenstanders aan het woord komen."

Deze vorm van debatteren houdt in dat Weenink de lijsttrekkers die het met de stelling eens zijn, uitnodigt om aan de ene kant van de zaal te gaan zitten en de mensen die het níet met de stelling eens zijn, uitnodigt om daartegenover plaats te nemen. Dan zal de presentator de deelnemers aan beide zijden vragen naar hun mening. Hierbij vraagt hij hen ook om zodanig te spreken dat zij de overkant overtuigen. De presentator zorgt ervoor dat het debat altijd fair en met respect gevoerd wordt. Tijdens het debat mogen deelnemers overlopen naar de overkant.

Mede op basis van de StemWijzer van Gooise Meren wordt gesproken over tien verschillende stellingen. Het gaat onder andere over betaald parkeren, hondenbelasting, hoogbouw, vuurwerkverbod, een buitenhaven in Muiden en subsidie aan bewoners om woningen te verduurzamen.

Het debat begint om 20.00 uur, inloop vanaf 19.30 uur. Het einde van de bijeenkomst (geen pauze) is voorzien rond 21.45 uur. Daarna is er een afsluitende borrel.