Afbeelding
Foto:

Uit de historie van Bussum en Naarden

Guus Pikkemaat

Historicus en journalist Guus Pikkemaat woonde lange tijd in Ankeveen, maar kwam 22 jaar geleden met zijn vrouw Fieke in Bussum wonen. Gelijkvloers en dicht bij voorzieningen vanwege zijn invaliditeit. Hij overleed op 19 februari jl. in Godelinde, waar hij de laatste jaren met grote waardering voor zijn verzorgers, woonde. Hij werd 88 jaar. Pikkemaat werd in 1929 in Ulft (Gelderland) geboren, studeerde geschiedenis in Nijmegen en kwam in 1963 naar het Gooi en was van 1965 tot 1989 hoofdredacteur van de Gooi- en Eemlander.

Hij heeft met name in de laatste 25 jaar van zijn leven zijn sporen verdiend met zijn boeken over de middeleeuwse 'Jeanne d'Arc', 'Eleonore van Aquitanië' en 'Willem IX de Troubadour'.

Vóór die tijd publiceerde hij boeken over de geschiedenis van Nederland en onze regio. Zo schreef hij in 1963 samen met D.H. Couvée de paperback 'Ons koninkrijk geboren 1813-1815' ter gelegenheid van 150 jaar koninkrijk. In 1995 schreef Pikkemaat het boekje 'Een wandeling door Naarden vesting' met prachtige foto's van Pim Vuik. In 1997 gevolgd door 'De vesting Naarden' in de Waanders Monumenten Reeks. Het boek beperkt zich niet tot de vesting, maar bespreekt ook de bijbehorende verdedigingswerken buiten de vesting. Een uitgebreide monumententocht besluit het boekje. Beide boeken kwamen tot stand in samenwerking met het Vestingmuseum.

Na zijn vertrek bij de krant kreeg hij in 1990 van de achterneef van de eigenaar/directeur van de Gooi- en Eemlander tijdens de bezettingsjaren, de heer Klene, het verzoek de geschiedenis over deze jaren te onderzoeken. Er bleken echter nauwelijks archiefstukken te zijn. Klene was met name door de zuivering na de oorlog zo verbitterd dat hij veel archiefstukken heeft verbrand. Het boek dat Pikkemaat schreef berust vooral op interviews van nog levende betrokkenen en legt een zekere nadruk op het verzet van medewerkers en ook op een verdediging van directie en leiding. Dit boek is niet in de handel geweest.

In 2015 verscheen bij uitgeverij Aspekt 'Vrijheid, gelijkheid en broederschap - het katholiek-protestant dilemma'. Dit was ooit Pikkemaat's proefschrift en het handelt over de allerminst saaie historie van Nijmegen in de jaren 1794/1795 toen de Franse troepen met revolutionair élan de Republiek introkken.

Guus Pikkemaat was een rasverteller in woord en geschrift en een beminnelijk man. De familie schrijft: 'Hij had altijd tijd en ruimte voor iedereen', en zo heb ik het ook beleefd als ik weer eens met een geschiedenisvraag bij hem kwam.

Klaas Oosterom

Afbeelding
Guus Pikkemaat
Afbeelding