Stefanie en Samantha zijn net terug van hun dienst.
Stefanie en Samantha zijn net terug van hun dienst. Foto: Yvette de Vries

'We willen geen voorkeursbehandeling'

Morgen, donderdag, is het Internationale Vrouwendag. In aanloop daarheen portretten van vrouwen in mannenberoepen. Deze week: Stefanie en Samantha.

GOOISE MEREN Twee stoere en toch ook charmante vrouwen. Dat zijn Stefanie Pikker (34) en Samantha Groenewoud (37). Ze werken bij de GAD Regio Gooi en Vechtstreek als vuilnisvrouw.

Ze zijn met weinig, vijf dames in totaal, maar tussen al die mannen staan de vrouwen van de vuilnisophaal stevig hun mannetje. Stefanie heeft onlangs haar groot rijbewijs gehaald en mag nu, naast het legen van de containers, ook regelmatig achter het stuur kruipen. Samantha combineert die twee activiteiten al zo'n vijftien jaar en allebei hebben ze een voorkeur om achter de wagen te lopen. 'Belader' heet dat in vakjargon.
De reacties die ze op straat van de mensen krijgen, zijn eigenlijk alleen maar positief. Van 'goed bezig' en 'top dat je dit doet' tot 'wat stoer' en 'jeetje, zo'n poppetje achter zo'n grote auto'. Stefanie: "De mensen herkennen je en groeten je ook." De meiden vinden die reacties leuk en moeten er soms ook wel om lachen. "Het is mijn beroep", aldus Stefanie. Samantha: "Het is het werk waar je voor hebt gekozen." Ook hun vrienden en familie vinden het leuk dat ze dit werk doen.

Geen voorkeursbehandeling

Op een voorkeursbehandeling door hun mannelijke collega's zitten ze dan ook niet te wachten. "Vooral mannen die nieuw zijn, of die van de oude stempel, willen je het zware werk uit handen nemen. Ze dringen soms ook aan, maar ik laat dat niet toe", vertelt Stefanie. Kortom, ze doen hetzelfde werk en lopen net zo vaak achter de wagen als de mannen. Alleen vorige week toen het zo heel koud was, zaten ze liever hoog en warm in de wagen. De mannen gunden het ze.
Volgens Samantha is het aantal vrouwelijke vuilnismannen, ofwel 'inzamelaar' zoals het officieel heet, de laatste tijd wel toegenomen, maar ze zijn nog steeds een uitzondering. Met de vijf die er bij de GAD werken, vormen ze naar eigen zeggen een fijn clubje. Een paar vrouwen kunnen er nog wel bij, maar wat hen betreft blijft het wel een mannenwereld. Samantha lacht: "Hoewel die ook wel kunnen mekkeren hoor, dan zijn het echte piepdozen." Ze krijgt bijval van Stefanie. "Er wordt minder gezeurd en geroddeld, hoewel mannen daar ook wel wat van kunnen. Maar er is wel minder drama." Ze zitten allebei goed op hun plek, maar natuurlijk zijn er, net als in elk beroep, weleens minder leuke kanten. Stefanie: "Mensen die te laat zijn met de bak buiten zetten en dan bellen dat ze overgeslagen zijn, dat vind ik niet zo leuk." Losse zakken leveren ook vaak een probleem op. "Die kunnen we niet altijd meenemen." En volgens haar kunnen mensen nog beter afvalscheiden. "Mensen willen soms dat we extra afval meenemen. Daar wordt soms te makkelijk over gedacht, maar dat kan vaak gewoon niet", vertelt Samantha. Aan stoppen met hun werk denken de beide dames nog lang niet. Voor Stefanie is het echt haar droombaan. "Je bent lekker actief bezig." En Samantha haalt de lol in haar werk voor een groot deel ook uit de samenwerking met haar collega's en het buiten zijn. "Als ik ergens op mijn plek zit dan moet er heel wat gebeuren voordat ik ga." Het vuil en het stof neemt ze op de koop toe, en ook dat ze zich 's zomers met factor 30 moet insmeren. "Dan ben ik blij dat ik kan douchen."