Mevrouw Dorland laat haar borduurwerk achter voor de verkoop.
Mevrouw Dorland laat haar borduurwerk achter voor de verkoop. Foto: Jessica de Jong

'Ik kan niet wachten om terug te verhuizen naar Muiderberg'

Het heeft bijna drie jaar geduurd, maar na het weekend is het zover; dan verhuizen de eerste ouderen weer terug naar Amaris Florisberg in Muiderberg.

BUSSUM Iedereen heeft ontzettend veel zin in de aanstaande verhuizing, laten teamcoach Ina van Heumen en regiomanager Grietje de Graaff weten. Maar spannend is het ook, want oudere mensen verplaats je niet zomaar. Een van hen is de opgewekte en zeer vitale mevrouw Johanna Dorland van 91 jaar oud. Zij staat te popelen om terug te keren naar Muiderberg, de plek waar ze geboren is.

Ze vertelt dat ze het prima naar haar zin heeft gehad in Bussum. "Je zit hier zo lekker dicht bij het centrum. Ik ging graag even wandelen in de tuin, een boodschapje halen bij Albert Heijn en ik kon vanaf hier goed kijken hoe Bensdorp werd opgebouwd. Ik heb het hier goed gehad, maar ik was liever in Muiderberg gebleven. Ik ben er namelijk geboren en mijn ouders hebben er altijd gewoond." Mevrouw Dorland laat haar kamer zien. "Ik zit wat verderop in de gang omdat ik nog goed kan wandelen. Mijn vriendin van 94 woonde naast mij, zij is helaas overleden. Ik mis haar heel erg. Maar straks in Muiderberg komt mijn schoonzus, zij was ook mijn jeugdvriendin, bij mij in Florisberg te wonen. Daar ben ik blij mee, want ik heb hier niet veel vriendinnen. Ik heb wel een geweldige neef en nicht die mij bijstaan bij de verhuizing." Ze kijkt er totaal niet tegenop. "Maandag komt de verhuizer. Ik ga dan lekker in mijn stoel zitten en alles wordt voor mij ingepakt. Ik heb al gekeken in Muiderberg en ik krijg daar een prachtige kamer."

Nauw betrokken

Ook de locatiemanager en regiomanager bevestigen dat Amaris Florisberg erg mooi is geworden. Van Heumen: "Het gebouw is in een U-vorm gebouwd en we gaan daar op een andere manier werken dan hier in Bussum. Er komen twee teams: psychogeriatrische zorg en somatische zorg. De medewerkers mochten zelf kiezen op welke afdeling ze gaan werken. De afgelopen tijd hebben we veel aan bijscholing gedaan en er waren werkgroepjes, bouwvergaderingen, noem maar op. We doen dit echt met elkaar. Ook de bewoners en hun familieleden zijn zeer nauw betrokken bij de verhuizing. Sommige bewoners zijn dementerend en dan is verandering van omgeving niet het beste, maar wij doen er alles aan om het zo goed mogelijk te begeleiden."

Er zullen 35 bewoners in Muiderberg komen. Allemaal hebben ze al een kijkje genomen. De Graaff: "Het nieuwe gebouw is een stuk ruimer ingericht dan hier in Bussum, waar de mensen hun sanitaire voorzieningen moeten delen. Daar komt een eind aan. Bovendien zijn er ook appartementen waar mensen zelfstandig kunnen wonen. En leuk is dat we een ontmoetingsruimte hebben. We hopen dat ouderen die in de wijk wonen bij ons langskomen voor leuke activiteiten zoals koffiedrinken, gymnastiek of een wandelclub."

Mariƫnburg komt na de verhuizing leeg te staan. Spullen die niet meegaan met de verhuizing worden op zaterdag 24 maart te koop aangeboden. Het aanbod is zeer divers: van de geborduurde werkjes van mevrouw Dorland, piano's en kasten tot handbeschilderde lampen en boeken.