Lekker de natuur in, dat is wat boswachter Hanne iedereen wil meegeven.
Lekker de natuur in, dat is wat boswachter Hanne iedereen wil meegeven. Foto: Bob Awick

Nieuw boek '#Gaan' verschenen

Waar moet je kijken en op letten zodat je nog meer in de natuur ziet? Boswachter Hanne van het Naardermeer schreef er het boek '#Gaan' over. Ze hoopt hiermee te inspireren om naar buiten te gaan.

NAARDEN De jonge, blonde boswachter Hanne Tersmette vindt het helemaal niet erg om die frisse wind te zijn in boswachtersland. "Zeker niet wanneer dit bijdraagt aan iets positiefs, zoals meer aandacht voor de natuur."

Ze is al een graag geziene gast in de media. Dat bleek ook afgelopen zondag weer toen ze bij 'Wakker Nederland' aan tafel zat met Alexander Pechtold en John van den Heuvel en ze daar bijna niet konden geloven dat deze knappe, welbespraakte jonge vrouw een boswachter is. Het stoffige imago van deze beroepsgroep heeft ze definitief weten af te schudden en nu hoopt ze dat #Gaan trending gaat.

Ze vlogt, blogt, zocht foto's, maakte wandelingen en tochten op haar mountainbike dwars door de mooiste landschappen van Nederland. Ze schreef daarover het boekje '#Gaan'. Om mensen te inspireren lekker naar buiten te gaan, de natuur in. "Het is echt een boek voor 'beginnende natuurliefhebbers'. Het inspireert om eens wat meer om je heen te kijken als je lekker buiten bent. Zo zul je misschien opeens een gat in een boom ontdekken en in mijn boek lezen welke vogel zoiets doet. Ik geef heel veel tips om actief en sportief in de natuur bezig te zijn en vertel persoonlijke verhalen. Het boek '#Gaan' is echt bedoeld als inspiratie en is zeker geen naslagwerk of encyclopedie."

Het mooiste gebied in Nederland is wat Hanne betreft het Dwingelderveld in Drenthe. Goede tweede is haar eigen werkgebied: het Naardermeer. "In Drenthe begon mijn liefde voor de natuur. Maar het Naardermeer is de plek waar mijn leven is veranderd. Ik kom uit de reclame en werk nu alweer vijf jaar hier."

"Het Naardermeer is voor mij bijzonder omdat het een oase van rust midden in de Randstad is. Je ziet hier prachtige dieren zoals de superzeldzame purperreiger en de otter is terug sinds we de faunapassage hebben bij Ankeveen. Het zou mooi zijn als hier weer lepelaars komen broeden, maar ze houden niet zo van vossen en die zijn hier volop. De bever zou wel kunnen terugkomen, we hebben het gevoel dat hij aan de poort staat. Af en toe helpen we de natuur dus wel een handje. De vele ganzen zijn niet erg gewenst, ze eten bijvoorbeeld het riet op waar de purperreiger broedt en dus zijn er proeven gedaan met het inrasteren van het riet. Met resultaat, want waren er eerst 56 nesten, nu zijn dat er 101. Bijvoeren is in het Naardermeer niet, zoals wel in de Oostvaardersplassen, een issue. De natuur regelt zichzelf en moet in balans zijn."

Tips om het Naardermeer te bezoeken heeft Hanne zeker. "De boottocht naar de aalscholverkolonie moet je echt een keer gedaan hebben. Je komt heel dichtbij en er zijn 1200 broedparen, waarvan de eerste al op de eieren zitten." Het Laarzenpad, een rondje Naardermeer of de vaartocht naar de eendenkooi: Hanne vindt het allemaal prachtig en hoopt op veel bezoekers zonder dat het natuurgebied een recreatiegebied wordt. "Wie echt wil recreƫren met een glaasje wijn en de kinderen in de speeltuin verwijs ik naar de buitenplaatsen van 's-Graveland. Daar zijn de landgoederen en tuinen speciaal ontworpen om te recreƫren."


Hanne verzorgt dit voorjaar een lezing bij Boekhandel Los. Komende vrijdag is een reportage te zien over het Naardermeer op 'Vroege Vogels TV'.