Sam Ros is vanaf zijn elfde jaar al creatief bezig.
Sam Ros is vanaf zijn elfde jaar al creatief bezig.

'Door de rapliedjes kan ik mijn gevoelens in woorden omzetten'

Sam Ros is net negentien geworden en heeft al zijn eigen kledinglijn. Ook maakt hij muziek als Chapter Sam en is woensdag zijn tweede nummer 'Rich In Me Mind' uitgekomen.

BUSSUM Vanaf zijn elfde jaar is Sam al creatief bezig. "Het begon allemaal met skateboarden. Naast het skaten maakte ik ook skatevideo's en zette die op YouTube."

Sam heeft op de vrije basisschool Michaël in Bussum gezeten en op het Geert Groote College in Amsterdam, ook een vrije school. "Op de middelbare school heb ik Esper leren kennen en werden we beste vrienden. Ook Esper was creatief en we zijn begonnen met photoshoppen. Ik was toen ook al bezig met kleding. Als ik moest slapen, ging ik vaak nog even wat verschillende outfits voor de volgende dag uitproberen, want ik wilde niet hetzelfde dragen als mijn klasgenoten. In de tweede klas droeg ik bijvoorbeeld lichtblauwe skinny jeans omdat ik dat leuk vond, maar toen anderen dat ook gingen dragen, ging ik op zoek naar iets anders, iets nieuws en speciaals."

Modeshow FashionFall

"Door dat photoshoppen ben ik op zoek gegaan naar wat ik cool vind en zag toen op mijn mobiel 16:16 staan of 14:14. Op mijn wekker stond een keer 22:22 en dat vond ik geweldig om te zien en dacht: dat wil ik op mijn T-shirt hebben. Eerst schreef ik het op mijn etui en agenda en toen heb ik het met een markeerpen op een T-shirt geschreven. Ook heb ik op een T-shirt een peer gemaakt en uit stickerpapier 22:22 geknipt en midden op de peer geplakt. Dit shirt heb ik online gezet en ik kreeg meteen veel positieve reacties: veel mensen vonden het vet. Zo is de kledingbrand 22:22 begonnen."

Via STAD Gooi heeft Sam in september vorig jaar meegedaan met TalentTreatment. "Samen met stagiair Joost en andere creatieve jongeren hebben we de modeshow FashionFall in de Kauwgomballenfabriek in Amsterdam georganiseerd. Met mijn collectie wil ik speelsheid en het kind in de mens naar voren laten komen. Ik wil dat iedereen kan doen en zijn wie ze willen zijn. Zo is ook 22:22 ontstaan. Ik was niet bewust bezig met een kledingbrand, maar ik vond het leuk om dingen voor mezelf te maken." Op de Facebookpagina TalentTreatment kun je de foto's en video's van de modeshow zien. "En op mijn instagram@thatspecialtime staan photoshoots en ook video's en op www.thatspecialtime.nl kun je de kleding bestellen."

Kleine muziekstudio

Naast zijn kledingbrand was Sam ook bezig met muziek, samen met Esper en Brecht, een andere vriend. "We wilden met z'n drieën muziek maken, maar dat lukte niet. Ik heb toen een kleine muziekstudio gekocht en ben in mijn slaapkamer liedjes gaan schrijven en opnemen. Door de studio heb ik geleerd hoe ik moet mixen, masteren en opnemen. Op een gegeven moment dacht ik: wat wil ik nu eigenlijk? Ga ik door met mijn kledingmerk of met muziek? Mijn keuze werd muziek, want dat vind ik het leukste om te doen. Door de rapliedjes kan ik mijn gevoelens in woorden omzetten. Wat ik ook belangrijk vind, is dat ik met mijn muziek een 'message' kan meegeven. Mijn eerste release 'Ogen die staren' heb ik samen met een videoclip in februari op YouTube en Spotify gedropt. En woensdag is mijn tweede clip 'Rich In Me Mind' uitgebracht met een videoclip die is gemaakt op de Bussumse hei."

'Met mijn collectie wil ik speelsheid naar voren laten komen'

Zelfontwikkeling

"Veel rapliedjes gaan over bitches, geld en dure auto's, maar dat past niet bij mij. Ik wil met mijn nummer 'Rich In Me Mind' duidelijk maken dat ik geen geld nodig heb, want ik ben 'rich in my mind'. Ik doe veel aan yoga en daardoor krijg ik een observerende rol en kan ik op een andere manier naar mezelf kijken en naar mijn gedachten en emoties. Ook ben ik gefocust op zelfontwikkeling en ik wil die boodschap doorgeven via mijn muziek."
Sam vertelt dat de Bussumse hei een bijzondere plek voor hem is. "Als ik op de hei loop met onze hond krijg ik door de natuur een bepaald gevoel, waardoor ik goed kan nadenken en veel ideeën naar boven komen voor mijn muziek. Op die manier zijn mijn nummers ontstaan en daarom leek het me geweldig om daar de video op te nemen." Sam wil zeker doorgaan met muziek en volgt vanaf september de opleiding Muziekproductie. "Door deze opleiding kan ik mij gaan specialiseren en nog meer leren over componeren, ontwerpen en produceren van muziek en audio."

Eigen EP

Ook heeft Sam een EP gemaakt. "Ik heb mijn release van mijn EP 'The First Pages' met zes eigen nummers afgelopen vrijdag gevierd in Volta in Amsterdam. Het was een magische avond, ik moest bijna huilen. Iedereen vibreerde op dezelfde frequentie van liefde en creatie. Het voelde alsof iedereen één was. Een avond om nooit meer te vergeten."
De EP komt officieel uit op woensdag 14 maart. "Vanaf die datum staan de liedjes op Spotify, iTunes en op www.instagram.com/jevadersam. Mijn videoclips staan op het YouTubekanaal Chapter Sam."