Lijsttrekker Roel Kamphuis en presentator Sjoerd Stoop.
Lijsttrekker Roel Kamphuis en presentator Sjoerd Stoop.

ChristenUnie wil terugkeren in de raad

Deze krant en GooiTV houden in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen wekelijks een debat. Deze week: de ChristenUnie.

door Sjoerd Stoop en Jessica de Jong

GOOISE MEREN Tot twee keer toe kwam de ChristenUnie bij de verkiezingen net een handvol stemmen tekort voor een raadszetel. En dat terwijl de ChristenUnie het in Bussum de jaren daarvoor goed deed. Toen het twee jaar geleden weer net niet lukte om voldoende stemmen te halen, bleef de partij doorgaan met campagne voeren. Met maar één doel: dat het deze keer wel lukt.

Bussumer Roel Kamphuis voert de kieslijst van de ChristenUnie aan. De lijsttrekker heeft het volste vertrouwen dat de zetel er deze keer wel komt, want daar heeft de partij hard aan gewerkt de afgelopen jaren. "Het was vanzelfsprekend een enorme domper dat we de laatste keer zo weinig stemmen tekort kwamen voor een zetel. Zeker toen we daarna hoorden dat enkele van onze vaste stemmers waren vergeten om te gaan stemmen. Dat heeft ons misschien wel de kop gekost. En dat is zonde. Want we kunnen wel degelijk wat toevoegen aan de lokale politiek."

De afgelopen twee jaar heeft de ChristenUnie als politieke partij zonder zetel de lokale politiek wel op de voet gevolgd. "We hebben zo veel mogelijk politieke avonden gevolgd en deelgenomen aan gespreksavonden om klaar te zijn voor onze terugkeer."

Stelling: Om de huidige voorzieningen te behouden, mogen de woonlasten omhoog

ChristenUnie: "Wat ons betreft moeten we dat per voorziening bekijken. We moeten kijken wie die voorziening gebruikt, wat het kost en wat het oplevert. Als een voorziening belangrijk is voor de bevolking, of het nou om het zwembad gaat of bijvoorbeeld de bibliotheek, dan is het niet gek dat we daar met z'n allen voor betalen. Dat is toch een beetje de solidariteitsgedachte. Dus ja, als het moet dan mogen de woonlasten wat ons betreft best wat omhoog om voorzieningen te kunnen behouden."

'Als het moet dan mogen de woonlasten wat ons betreft best omhoog'

Stelling: Als de lopende projecten worden afgerond, heeft Gooise Meren voldoende sociale huurwoningen

ChristenUnie: "Absoluut niet. De wachtlijsten zijn nog steeds enorm. Op elk huurhuis dat nu vrij komt reageren meer dan honderd woningzoekenden. Dat zegt genoeg. We moeten werken aan meer sociale huurwoningen."

Stelling: Als het koopzondag is, moeten alle winkels de deuren openen

ChristenUnie: "Je kunt ondernemers niet verplichten om te gaan werken op zondag. Daarnaast zijn wij in principe niet voor een koopzondag. Zondag is een dag om met je gezin door te brengen, of met vrienden. Om tot rust te komen."