Algemene Begraafplaats Bussum graf nr. 324
Algemene Begraafplaats Bussum graf nr. 324 Foto:

Eeuwige roem

UIT DE HISTORIE VAN BUSSUM EN NAARDEN

De voorpagina van De Telegraaf van 12 juni 1924 meldt dat in zijn woonplaats Bussum is overleden de beroemde organist en componist Jean-Baptiste de Pauw. Ook de begrafenis op de Bussumse algemene begraafplaats haalt een paar dagen later de voorkant van het ochtendblad. Alle kranten schrijven over het grote verlies voor de Nederlandse muziekwereld en de belangrijke rol die De Pauw met name heeft gehad als leermeester, van onder meer Aaltje Noorderwier, Hendrik en Willem Andriessen en Anthon van der Horst.

De in Brussel opgegroeide Jean-Baptiste de Pauw was een uitzonderlijk getalenteerde organist en heeft als jongen nog met Franz Liszt piano à quatre mains gespeeld. Toen in 1879 in het Amsterdamse Paleis voor Volksvlijt een orgel in de concertzaal werd geplaatst werd De Pauw als vaste organist aangetrokken. De familie woonde eerst in Amsterdam maar verhuisde in 1889 naar de villa "Pauline" aan de Heerenstraat nr. 60. Nu staat hier het flatgebouw Quartre Bras (!).

Bij de inhuldiging van koningin Wilhelmina in 1898 bespeelde J.B. de Pauw het orgel in de Nieuwe Kerk. Na zijn loopbaan als organist richtte hij zijn aandacht op het lesgeven, aan het Amsterdamsch Conservatorium en de muziekschool van Toonkunst in Amsterdam. De composities en orgelbewerkingen van De Pauw dateren vooral uit zijn jeugdjaren.

Na het overlijden van hun docent vormden zijn leerlingen een comité om geld in te zamelen voor een monument. De Gooi en Eemlander bericht op 25 mei 1925 over de plechtige onthulling: "Het grafmonument bestaat uit een zandsteenen plaat, waarin de H.Caecilia is gebeiteld. Aan haar voeten een sluimerende leeuw. Het inschrift luidt: "Jean Baptiste Charles de Pauw, 31 maart 1852-10 juni 1924, van leerlingen en vrienden".

De composities van De Pauw worden niet meer gespeeld. En de grafsteen is in juni 1970 verwijderd. Direct achter het Bastion Hotel ligt op de algemene begraafplaats -tussen wel bewaard gebleven stenen uit 1924- een anoniem stukje gras.

Hans Jonker

De Telegraaf van 24 juni 1924 (nr. 3 is de componist Julius Röntgen)
Afbeelding
Portret uit 1912 door Frans Deutmann (collectie Conservatorium van Amsterdam)