Eerst nog winters koud, het weekeinde minder kou

Het venijn in deze winter zit duidelijk in de staart. Donderdag start de meteorologische lente, niet met zacht lenteweer maar met diepvrieskou. Het Scandinavisch hogedrukgebied beweegt vanaf vrijdag westwaarts. Vanaf de oceaan trekt dan een depressie richting Engeland en deze zet een dooiaanval in. Eerst kan er sneeuw vallen, vanaf zaterdag overgaand in ijzel en regen.

Donderdag en vrijdag

In de nacht naar donderdag vriest het omstreeks -8 graden. Overdag zijn er perioden met zon bij een maximum van -1 graad. In de ochtend ligt de gevoelstemperatuur rond -15 graden door een stevige oostenwind. In de nacht naar vrijdag vriest het rond -7 graden. Overdag neem de bewolking toe, later is er kans op sneeuw. Het maximum ligt rond het vriespunt.

Het weekeinde

In de nacht naar zaterdag vriest het nog tot -4 graden. Eerst valt er sneeuw, in de ochtend overgaand in ijzel en regen. Later op de dag klaart het wat op. De temperatuur loopt op tot +5 graden. In de nacht naar zondag vriest het licht. Overdag is het wisselend bewolkt met kans op enkele regenbuien. Bij een matige zuidoostenwind stijgt de temperatuur naar 7 à 8 graden.

Weetje

De meteorologische winter loopt donderdag ten einde, ook al doet het weer daar bepaald nog niet aan denken. De winter had duidelijk twee gezichten. December en januari waren zeer somber en zeer nat, tevens gemiddeld zacht. Februari was het tegendeel: zeer droog, koud en extreem zonnig. In zijn geheel bezien was de winter nat, vrij zonnig en aan de zachte kant.