Mustafa (links) en Norman zongen hun eigen rap-liedjes tijdens de releaseparty.
Mustafa (links) en Norman zongen hun eigen rap-liedjes tijdens de releaseparty.

'Echt kicken dat we een workshop hadden met rapper Josylvio'

Een speciale releaseparty van BoothCamp, een trainingsprogramma voor jonge opkomende rappers uit het Gooi werd zaterdag gehouden bij STAD Gooi.

BUSSUM De BoothCamp was voor jongeren om te laten zien wat de echte rapwereld inhoudt. Het programma bestond uit zeven dagen met verschillende onderdelen, zoals eigen liedjes schrijven, componeren en studio-opnames. Ook werden de jonge rappers ondersteund door professionals.

"Bij STAD Gooi op de Nieuwe Brink heb je de Studio 035 Records waar elke week jongeren komen om hun muziek op te nemen", vertelt Diego Kos uit Hilversum. "Dit project was in de zomer opgezet door Mustafa Alawsi uit Naarden. Een geweldig initiatief, maar ik vond dat er te weinig discipline was voor de jongeren. Ik heb toen tijdens mijn stage bij STAD Gooi- ik volg de opleiding marketing, communicatie en evenementen - het project BoothCamp bedacht met de achterliggende gedachte om de jongens van de straat te houden en de energie van de jongeren om te zetten in iets positiefs. Ik heb toen trainingen bedacht om hun rapkunsten beter te ontwikkelen."
"Mijn vriend Jasper Bosma heeft ze lesgegeven in het schrijven van teksten en het oefenen van hun eigen raps. We zijn ook bij 101Barz in Hilversum langsgeweest om te kijken hoe het in een studio te werk gaat en hoe je het best een filmpje kunt opnemen. Het programma werd afgesloten met studiosessies met filmopnames van de rapsessies in de studio. Deze opnames zijn gemaakt door onze eigen cameraman. Door het opnemen van de studiosessies hebben ze geleerd hoe ze het best op beeld kunnen rappen en entertainen. Deze filmpjes werden zaterdag vertoond tijdens de releaseparty in Bussum. Voor de jongens was het ook de eerste keer dat ze hun eigen filmpjes zagen. Ze hebben ook opgetreden voor vrienden en familie. Het was een geweldige party met zo veel enthousiasme en geweldige liedjes. Ik ben echt onder de indruk wat de jongeren tijdens de BoothCamp bereikt hebben. We zijn nog aan het kijken of dit project een vervolg kan krijgen, want het was echt ontzettend gaaf om te doen; niet alleen voor mij, maar ook voor de jongeren."
Initiatiefnemer Mustafa vertelt hoe hij op het idee kwam van Studio 035 Records. "Een jaar geleden kwam ik naar STAD Gooi om een project te maken waar jongeren hun muziek kunnen opnemen. Ik kon het niet goed in mijn eentje doen en toen kwam Diego stage lopen en hij heeft het verder opgepakt. In januari is BoothCamp begonnen. Door het trainingsprogramma heb ik geleerd hoe ik mijn rapliedjes beter kan opschrijven, hoe mijn emoties op papier te zetten en dat tekst en muziek goed met elkaar rijmen. Muziek maken is echt mijn ding."

Diego Kos vroeg op zijn beurt of Mustafa het ook grootser wilde aanpakken met 'BoothCamp' en hiervoor jongeren kon regelen. "Mijn antwoord was meteen ja, want ik vind rapmuziek helemaal te gek en ben van er van jongs af aan mee bezig. Ik zat altijd op mijn laptop om rappers te bekijken en de tekst uit mijn hoofd te leren om mee te rappen. Rond mijn veertiende wist ik het zeker: ik wil rapper worden. Om die reden wilde ik graag meedoen met de workshop voor beginnende rappers. We hadden ook een workshop met de bekende rapper Josylvio. Hij vertelde ons wat je nodig hebt om een goede rapper te worden en zijn ervaringen over de muziekindustrie. Dat was echt kicken en hij heeft me zelfs thuisgebracht. Helemaal te gek." Mustafa is nu nog meer gemotiveerd. "Ik schrijf mijn eigen liedjes en heb ook een nummer opgenomen voor YouTube."

Gevoelens uiten

Ook rapper Norman Velu (16) is zeer te spreken over het project . "Ik vond het leuk, gezellig en leerzaam met geweldige workshops. Ik heb de training gevolgd om mezelf te verbeteren in teksten schrijven. Ik hou niet van praten, maar met rappen kan ik mijn gevoelens uiten en dingen vertellen die voor mij belangrijk zijn. Mijn rapnaam is Young P. omdat iedereen me altijd jonge Pablo noemen. Nu ben ik bezig met twee nummers en als ze klaar zijn, zet ik ze op YouTube. Wat ik ook geleerd heb tijdens de BoothCamp is dat je vooral door moet blijven gaan waar je mee bezig bent, dat je moet blijven oefenen en dat je alles kunt leren. En ik ga ook zeker door, want rappen past echt bij mij."

'Ik heb trainingen bedacht om rapkunsten beter te ontwikkelen'
Optreden in STAD Gooi.