Barbara Boudewijnse, Sjoerd Stoop en Marieke Munneke Smeets.
Barbara Boudewijnse, Sjoerd Stoop en Marieke Munneke Smeets. Foto: Bob Awick

GroenLinks gaat voor duurzaamheid,
Hart voor BNM wil burger stem geven

Deze krant en GooiTV houden in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen wekelijks een debat. Deze week: GroenLinks en Hart voor BNM.

GOOISE MEREN Collegepartij GroenLinks en oppositiepartij Hart voor BNM blijken het over vrij veel zaken met elkaar eens te zijn. Samen in een nieuw college zitten, lijkt niet ondenkbaar. GroenLinks richt zich vooral op duurzaamheid, Hart voor BNM wil dat inwoners beter gehoord worden.

Barbara Boudewijnse, de nummer twee op de lijst, is voorlopig het gezicht van GroenLinks. Wethouder Gerben Struik blijft de lijsttrekker, maar wegens ziekte treedt hij niet in het openbaar en werkt hij de komende maanden aan zijn herstel. Boudewijnse treedt nu zo veel mogelijk naar buiten. Met Struik gaat het overigens naar omstandigheden goed.

GroenLinks heeft de afgelopen twee jaar in de coalitie gezeten en kijkt daar positief op terug. "Alles bij elkaar hebben we nu veel op de rit staan en we hopen de volgende periode volwaardig van start te kunnen gaan. We hebben als GroenLinks met wethouder Gerben Struik met name veel bereikt op het gebied van duurzaamheid en sociaal beleid. Wij vinden dat iedereen op GroenLinks moet stemmen omdat wij een partij zijn met een groen hart en voor een sociaal beleid staan. We zijn in deze coalitie begonnen aan een positieve verandering en hopen de kans te krijgen hierin een volgende stap te zetten. Ons belangrijkste speerpunt is duurzaamheid. We zetten in op zaken als hergebruik, duurzaamheid bij overheidsgebouwen, energieneutraal bouwen en het terugbrengen van luchtverontreiniging bij snelwegen."

Hart voor BNM was tot twee jaar terug alleen actief in Bussum. Sinds twee jaar is het speelgebied van deze lokale partij uitgebreid met Naarden, Muiden en Muiderberg. Lijsttrekker Marieke Munneke Smeets: "Het was een proces om het vertrouwen te winnen in de andere kernen. We gaan veel op werkbezoek en dan merk je ook dat de relaties beter worden. Nu de fusie bijna is afgerond, willen wij dat er meer aandacht uitgaat naar de inwoners, de wijken en de kernen. Dat is voor ons het allergrootste aandachtspunt. Wij staan met onze voeten in de klei, wij komen bij de mensen thuis, we gaan op bezoek in de wijken en buurten. We zorgen dat wat er speelt ook op de agenda van de raad komt. Wij hebben inwoners een stem gegeven. We hebben de afgelopen tijd al veel bereikt, denk aan meer oplaadpunten voor elektrische auto's, het terugdringen van zwerfafval en subsidie voor een zwemclub en een peuterspeelzaal. Maar ook voor grote dossiers, als overlast luchtverkeer en de ontwikkelingen rondom het spoor, hebben wij aandacht gevraagd. Leefbaarheid in de kernen en wijken is ons speerpunt."

Stelling: Er mag een grote supermarkt komen op het Scapinoterrein

GroenLinks: "Wij streven daar niet naar. Het huidige college is daar geen voorstander voor. Die plek biedt een mooie kans voor groene woningbouw."
Hart voor BNM: "De inwoners en de raad van Bussum waren in het verleden heel duidelijk: we willen een compact centrum. Op het Scapinoterrein willen we groen en geen supermarkt. Helaas praat het college al twee jaar met Ahold Vastgoed over het project om de AH van de Veerstraat te verhuizen naar Scapino. We gaan al naar de realisatie toe. Het enige dat het tegenhoudt is de gebiedsvisie centrum. Maar daar hebben die partijen een oplossing voor gevonden; ze zeggen: dan actualiseren we gewoon de visie. Het is bijna minachting voor het burgerparticipatietraject."
GroenLinks: "Ik ben het er niet mee eens dat het bijna beklonken is. Volgens mij zijn de handen niet al op elkaar en is het geen uitgemaakte zaak. Een nieuwe raad zal zich hard moeten maken voor een compacter centrum. Je ziet ook veel winkelleegstand. Wel moet je de centrumvisie in zijn totaliteit bekijken."
Hart voor BNM: "Wij zeggen al twee jaar: stop met die plannen en we hebben ook recent een motie ingediend omdat we willen dat de raad zich tegen de verhuizing uitspreekt. Maar de trein dendert door en er wordt gesproken over een realisatiedatum van 2019/2020 in het projectenboek dat is vastgesteld door de raad. Dit is voor ons een heel belangrijk punt: wij zijn ontstaan uit het groene hart voor Bussum. Wij willen een compact centrum zodat de winkelleegstand verdwijnt en bij Scapino groen en woningen."

Veel overeenkomsten tussen GroenLinks en Hart voor BNM

Stelling: De kernen krijgen de aandacht die ze verdienen

Hart voor BNM: "Die stelling wordt niet gedeeld door de inwoners. Daar moeten we als gemeente echt iets aan doen. Zo willen de mensen in Muiderberg dat er meer gedaan wordt aan de plaatsing van geluidsschermen. Dit soort dingen kan echt beter. "GroenLinks: "Er is een begin gemaakt met wijkgericht werken en wat in de steigers staat moet verder worden uitgebouwd. Maar we doen al heel veel; er zijn bijvoorbeeld een stadsdeelraad, wijkplatforms en wijkwethouders en de politieke avonden hebben meer ruimte voor insprekers. Ik denk niet dat mensen zich niet gehoord voelen."

Stelling: Gooise Meren moet de komende jaren op zoek naar een nieuwe fusiepartner

Hart voor BNM: "Nee. We komen net uit een fusie; geef ons even de tijd om zaken op orde te krijgen. Je ziet dat de gemeente behoorlijk wat jaren nodig heeft om zaken op orde te krijgen. Voorlopig dus geen fusie en dat is ook niet nodig. En als we wel gaan fuseren, dan moet de regie bij de gemeente liggen en deze moet gedragen worden door de inwoners. Fuseren is echt heel complex, dat moet je niet te licht nemen."
GroenLinks: "Nee. Het is veel te vroeg om weer na te denken over een fusie. Wel zou het op de langere termijn mogelijk zijn, zodat we als regio sterker staan tussen Amsterdam en Utrecht. In de verre toekomst zou je naar drie gemeenten in de regio kunnen. Nu opnieuw fuseren is zo onrealistisch dat ik er bijna van in de lach schiet."