'Het is echt wel een serieus bouwwerk'
'Het is echt wel een serieus bouwwerk' Foto: Bob Awick

Een project van 50.000 legosteentjes, uitgevoerd tot in de kleinste details

BUSSUM Het is eigenlijk nog veel leuker dan hij van tevoren had bedacht. Dennis de Vos bouwt met zes andere mensen de Bussumse Watertoren van lego, een object van ongeveer 2 bij 1,5 meter. Vier weken zijn ze nu bezig. Ze verwachten voor de zomer klaar te zijn.

Met het echte bouwen zijn ze ongeveer twee weken geleden begonnen. Eerst moest de basis worden gelegd. Dennis vertelt dat ze het heel gestructureerd aanpakken met bouwtekeningen op schaal, doorsnedes, tal van foto's en het juiste kleurgebruik. "De eerste weken hebben we vooral gekeken naar de constructie en in koppels wat voorwerk gedaan. Het is echt wel een serieus bouwwerk." Er zitten dan ook een flink aantal uitdagingen in. Het taps toelopen van de toren bijvoorbeeld. Dat is een flink gepuzzel geweest om daar een oplossing voor te bedenken. Maar het is gelukt.
Het bouwteam bestaat inmiddels uit zeven personen. Naast Dennis, de initiatiefnemer, bestaat het clubje uit vier andere mannen, een vrouw en een jongen van een jaar of zestien. Zijn oproep op Facebook trok zelfs mensen uit Schiedam en uit de buurt van Utrecht. Dennis, die een legowinkel in Bussum heeft, zorgt ervoor dat de juiste steentjes en onderdelen op tijd binnen zijn.

Zo gedetailleerd mogelijk

Als de berekeningen kloppen, gaan er zo'n 50.000 onderdelen van lego in het project zitten. Zeker nu ze aan het bouwen zijn, gaat het hard. "Ik doe flink wat bestellingen. Ik denk dat ik in totaal 8000 euro kwijt ben aan lego. We kunnen dus niet alleen extra handjes gebruiken, sponsors zijn ook welkom." De stapel met bouwtekeningen is heilig. "We willen het zo gedetailleerd mogelijk nabouwen. Hoewel we wel vastzitten aan de maten van het lego." Ze bouwen op schaal en met dwarsdoorsnedes. Van de toren, zodat je de trap ziet, maar ook van het kantoorpand zelf. "Daarmee maken we ook het interieur zichtbaar."

Dennis raakte gefascineerd door de Watertoren doordat hij met zijn hond op de tegenovergelegen hei wandelde. "Ik woon hier nog niet zo lang en kende de Watertoren eigenlijk niet zo goed." Maar hoe vaker hij hem zag, hoe meer hij zich ging afvragen hoe je zoiets van lego kon maken. Hij vertelde familie, vrienden en klanten over zijn plannen en werd zelf steeds enthousiaster. "Het is echt leuk om te doen en je combineert een aantal dingen. De puzzel - hoe los je dingen op - en het sociale component: het samenwerken en je brengt mensen bij elkaar." Een volgend project is nog niet gepland, maar gaat er zeker komen.

Wie zin heeft om mee te bouwen, kan zich melden bij Dennis via dennis@bouwsteenwinkel.nl. Het bouwteam komt elke dinsdagavond bij elkaar in Bussum.

'Het gaat om het oplossen, maar ook om het samenwerken'