Prins Hendriklaan 23 met loggia
Prins Hendriklaan 23 met loggia Foto:

UIT DE HISTORIE VAN BUSSUM EN NAARDEN

Architect Wiggers de Vries (2)

Links van het imposante Van Houtenpand, Stationsweg 2 uit 1902, verrijst in 1906 het symmetrische winkelpand met bovenwoningen voor drie winkels, Stationsweg 4, 6 en 8, ook naar het ontwerp van Wim Wiggers de Vries. Kijk en vergelijk. Wat heeft dit ontwerp in 100 jaar meegemaakt? De torentjes zijn gesneuveld, één balkon is gesloopt. Nr. 6, de melksalon met het Bensdorp-tableau, is nu café De Jaargang met links café De Peuk (v/h Tabak van J. Lub) en rechts het IJscuypje.

Wim Wiggers de Vries ontwerpt ook Mecklenburglaan 52-58 (1906), Stationsweg 10-14 (1907), Stationsweg 16-18 (1907) en het ensemble Prins Hendriklaan 13-23 (1909).

In 1909 rijden over de Brinklaan fietsen, paardenwagens en koetsen. Mecklenburglaan 23 (zie foto) had uitzicht op de brug en haven. Nr. 13 is versierd met een torentje dat met liefde is hersteld. Het is het enige torentje dat is bewaard gebleven van de vele die Wim Wiggers de Vries plaatste op zijn winkel/woonhuizen.

De dood van Wilhelmus Wiggers de Vries

Bij het begin van de Eerste Wereldoorlog roepen de burgemeesters de leden van de landweer en de stormtroepen op zich bij de kazerne te melden. Wim, ruim 29 jaar oud, meldt zich in Naarden. Hij is korporaal bij de Landweer van de Vesting-Artillerie Naarden. 's Morgens om halfnegen, woensdag 2 september 1914, staat Wim op wacht bij de Karnemelksloot, daar waar de spoorbaan de sloot kruist. De nieuwshonger onder de soldaten is groot. Wat gebeurt er in België? Trekt Duitsland Nederland binnen dwars door Limburg? De trein richting Amsterdam komt langs. De treinpassagiers werpen kranten door de schuiframen van de coupés naar de op wacht staande soldaten. Wim grijpt naar een krant die naar de andere spoorbaan waait. De D-trein uit Amsterdam snelt buiten zicht naar Hilversum. Als Wim de krant grijpt volgt de dodelijke klap.

Zaterdag 5 september vindt de plechtige uitvaartdienst plaats in de R.K. St. Vituskerk. Na afloop begeeft de familie zich in rijtuigen langs Vlietlaan, Nassaulaan en Brinklaan en gaat de stoet onder tromgerofffel naar de R.K. Begraafplaats. Een vuurpeloton lost een salvo vóór en ná het kerkelijk ritueel.

Bescherming van bouwstijlen

Niet alle winkels van Wiggers de Vries zijn hier beschreven. In de Nassaulaan en Nassaustraat staan er waarschijnlijk meer. De oude raampartijen zijn vervangen door grote etalageramen. Zorgvuldig ontworpen deuren met hardstenen omlijsting zijn verdwenen. Nooit zal het kunstige metselwerk en de versieringen in de architectuur van vóór 1914 onder de witte verf meer te zien zijn.

Tekst en foto's:

Gerard Hoogendijk

Stationsweg in 1906
Stationsweg in 2017
Afbeelding