BFC was zaterdag een maatje te groot.
BFC was zaterdag een maatje te groot. Foto: Bob Awick

BFC houdt koers aan kop derde klasse

Het duel tussen BFC en Altius was alleen in de eerste twaalf minuten een echte wedstrijd. Daarna deelde BFC de lakens uit en liep Altius achter de feiten aan.

hilversum De toeschouwers konden in het heerlijke winterzonnetje op het gemeentelijke sportpark aan de Meerweg in Bussum hun ogen nauwelijks geloven. Vanaf de aftrap zette de thuisploeg druk op de aanvallende impulsen van de bezoekers.

Dat leidde in de twaalfde minuut tot een handsbal van Altius in het strafschopgebied, waarop Dico Knevel de strafschop benutte. Na ruim een half uur voetbal had BFC de voorsprong door Tjerk Posthuma en Olivier Blaauw vergroot tot 3-0. Het was vervolgens niet meer de vraag of BFC zou winnen, maar wat het verschil zou worden.
In alle opzichten was BFC de meerdere van de tegenstander. De Altius-aanvallers Bakker, El Morabit en Didouch kregen vanuit de verdediging nauwelijks bruikbare ballen aangespeeld.
Ook in de tweede helft werd Altius door BFC van het kastje naar de muur gestuurd. Even gloorde er hoop na de 3-1, na een benutte strafschop door Alex Mol, maar na een schitterend afstandsschot door Knevel was het definitief over en uit voor Altius.
Nog een opmerkelijk verschil tussen beide ploegen: BFC-trainer Danny Schenkel coachte zijn mannen, maar Herman Wallenburg van Altius stond apathisch stilzwijgend langs de lijn.
Danny Schenkel, die vooraf de joker had ingezet op dit duel, kon alleen maar tevreden zijn: "Het doel was de tweede plaats van Altius over te nemen en zo de druk op koploper Waterwijk op te voeren. Het verschil met Waterwijk is slechts vier punten. Aan een kampioenschap denken we nog niet, we bekijken het van wedstrijd tot wedstrijd. Na een matige competitiestart, na de eerste periode stonden we vijfde, hebben we nu een speelstijl ontwikkeld die ons goed bevalt. Na de winterstop hebben we al onze vier duels gewonnen. Dan ga je er ook in geloven."
In de tweede periode, nog twee duels te gaan, staat BFC met een beter doelsaldo tweede op slechts één punt achter Waterwijk. Schenkel vertrekt na dit seizoen bij de Bussumse ploeg. Hij heeft BFC van een zondagelftal naar een zaterdagformatie getransformeerd en promoveerde direct vanuit de vierde naar de derde klasse. Zijn opvolger Karel Knaap krijgt een mooie erfenis mee.
Altius-aanvoerder Arno Calis haalde het eindsignaal niet. Hij mocht halverwege de tweede helft na twee keer geel gaan douchen. Zijn conclusie was reëel: "Het was gewoon heel slecht, vooral in de eerste helft. Na de rust ging het iets beter, maar niet overtuigend. Door blessures en schorsingen konden we net elf bruikbare spelers ophoesten. We wisten dat zij er direct bovenop zouden kletsen en daar hadden we geen passend antwoord op. We verloren vrijwel altijd de tweede bal en soms ook de eerste. We werden volledig afgetroefd. Vooraf hadden we een tactisch plan waar ik ook achter stond, maar dat kwam niet uit de verf. Duidelijk is wel dat de jongens van BFC kunnen voetballen. Ik vind ze zelfs beter dan Waterwijk."
Om niet verder achterop te raken met Altius concludeert Arno Calis dat er in de komende wedstrijden punten gepakt moeent worden."Ik zal er niet bij zijn, want na de eerste gele kaart wist ik al dat ik geschorst zou zijn."
Zaterdag zijn er weer twee mooie regionale duels in het zaterdagvoetbal. BFC speelt thuis tegen Hilversum, winnaar van de eerste periode, en Altius ontvangt AH'78.