Pianist Alexander Ullman.
Pianist Alexander Ullman. Foto: Allard Willemse

Alexander Ullman speelt in Tindalvilla

BUSSUM Sinds 2005 komen de winnaars van het Utrechtse Franz Liszt Pianoconcours steevast voor een optreden naar de Tindalvilla. Dit keer komt de Britse pianist Alexander Ullman (1991), die de eerste prijs heeft gewonnen.

Alexander studeerde aan de Purcell School, Curtis Institute of Music in Philadelphia en het Royal College of Music. Ook volgde hij lessen bij William Fong, Leon Fleisher, Ignat Solzhenitsyn, Robert McDonald, Dmitri Alexeev, Ian Jones en Elisso Virsaladze. Tijdens zijn studies won Alexander verscheidende prijzen, waaronder de eerste prijs op het Liszt Concours in Boedapest (2011).

Met de Franz Liszt Pianoconcoursprijs heeft de pianist 20.000 euro ontvangen, mocht hij als winnaar de volgende ochtend optreden in de Grote Zaal van het Concertgebouw in Amsterdam en is er voor hem een begeleidingstraject met onder meer een tournee langs 35 landen.

In het afgelopen jaar gaf Ullman concerten in Wigmore Hall, Perth Concert Hall, the Nottingham en SJE Arts International Piano Series. Hij debuteerde bij het Royal Philharmonic Orchestra en het Manchester Camerata. Daarnaast ging hij op tournee door Argentinië, Colombia en China en speelde hij op het Chopin Festival in Mallorca. Alexander heeft concerten gegeven in Europa, Azië en de Verenigde Staten. Hoogtepunten waren recitals bij Leipzig Gewandhaus, Festspiele Mecklenburg-Vorpommern, Louisiana Museum of Modern Art (Kopenhagen), Archive Nationales (Parijs), Auditorio de la Diputación de Alicante, Shanghai Oriental Arts Centre, Beijing NCPA en La Jolla Arts Festival (Californië). Hij werkte samen met het Dover Quartet en met cellist Michael Petrov.

Solist

Als solist heeft Alexander gespeeld met het Montréal Symphony Orchestra, het Philadelphia Orchesta, de New Jersey and Fort Worth Symphony Orchestras, Oxford Philharmonic, de Southbank Sinfonia, Orchestra Filarmonica Marchigiana, Cardiff Philharmonic en de Danubia and Budapest Radio Orchestras. Hij werd uitgezonden door BBC Radio 3, NPO Radio 4, Radio France en MDR Classic.

Een kaartje kost 25 euro inclusief consumpties en is te reserveren via www.tindal.nl of door overmaking op NL94 ABNA055.40.65.681 t.n.v. de Tindalstichting Bussum.