Prettax afgeschaft

GOOISE MEREN De gemeenteraad heeft vorige week woensdag besloten dat de vermakelijkhedenretributie, die eerder al was aangenomen, nu toch wordt afgeschaft. Hoe het gat in de begroting nu gedicht moet worden, is nog afwachten.

Met name Speelpark Oud Valkeveen voerde hier zeer fanatiek actie voor. Ze dreigden het park gesloten te houden als ze de retributie moesten betalen. Felle bewoordingen en dreigingen met rechtszaken werden hierbij niet geschuwd.
De raad was verdeeld over het onderwerp. Met name het kostenplaatje bleek een punt van discussie. Een bureau had namelijk onderzocht welke kosten de gemeente maakt voor de bezoekers. Het bleek met name om kosten voor wegonderhoud te gaan. Het rapport werd door de partijen verschillend uitgelegd. De een vond het een onderbouwd bewijs van gemaakte kosten, de ander noemde het veel te algemeen.
D66 kwam met de motie om de eerder aangenomen retributie compleet af te schaffen. Deze werd gesteund door GDP, PvdA, 50PLUS en CDA. Een meerderheid dus. Deze partijen meenden dat het openhouden van het pretpark hoe dan ook bewerkstelligd moest worden. Een retributie zou enkel de ondernemers en bezoekers in de weg zitten.
VVD, GroenLinks, Gewoon Gooise Meren en Hart voor BNM hielden echter voet bij stuk. Zij voelden er niets voor om van mening te veranderen omdat Oud Valkeveen zo veel stampij maakte. Deze vier partijen hanteerden liever het principe 'de vervuiler betaalt'. Deze partijen vonden dat andere partijen zich te veel lieten intimideren door de felle bewoordingen van Oud Valkeveen. "Hoe geloofwaardig zijn we als we de indruk wekken dat we ons laten beïnvloeden door emotionele chantage", vroeg Gewoon Gooise Meren zich af. De voorstanders namen daar direct afstand van en zeiden dat ze hierin hun eigen afweging hadden gemaakt.
Er waren negentien voorstanders en twaalf tegenstanders.

3