Leerlingen van het Willem de Zwijger College op bezoek bij ouderen.
Leerlingen van het Willem de Zwijger College op bezoek bij ouderen. Foto: Louisa Verhulst

'Jong Ontmoet Oud' over eenzaamheid onder ouderen

BUSSUM Zo'n 45 leerlingen van het Willem de Zwijger College hebben, in het kader van hun ontwikkeling tot wereldburger, vrijdag met ouderen kennisgemaakt in de verzorgingshuizen Godelinde en Nusantara om ze dinsdagmiddag te begeleiden voor de schoolmusical 'Jersey Girls' in Spant!

"Ons thema is 'Jong Ontmoet Oud' om leerlingen bewust te maken van het feit dat er veel ouderen zijn die weinig bezoek krijgen omdat ze bijvoorbeeld geen familie hebben of dat de familie ver weg woont", vertelt docent Julia van Tol. "Veel ouderen zijn eenzaam en we willen leerlingen daar bewust van maken. Ook denken we dat het leuk en leerzaam is om met ouderen iets leuks te doen."
Julia vertelt dat er veel aanmeldingen zijn binnengekomen. "We hebben 107 leerlingen die meedoen aan het project en daar zijn we enorm trots op. Ook op het enthousiasme en inzet van de leerlingen om de ouderen een mooie middag te bezorgen." De leerlingen kregen vrijdag voorafgaand aan hun 'ouderenbezoek' een gastles verzorgd door Rotary Bussum met als leidraad 'Ouderen en eenzaamheid'. "Het is goed als leerlingen zich realiseren dat er minder kinderen geboren worden en dat mensen steeds langer leven", aldus de Rotary. "Dus de kans dat ouderen steeds eenzamer worden, is een groot probleem. Nu al voelen zo'n 1 miljoen ouderen dat elke dag en één op de vier zijn extreem eenzaam. Zij krijgen maar één keer in de maand bezoek en de rest zijn ze alleen. Ook in verzorgingstehuizen zijn mensen eenzaam. Uit cijfers blijkt dat 10 procent van de 120.000 mensen in die tehuizen nooit bezoek krijgt en 25 procent gaat nooit de deur uit. We hopen dat de leerlingen dat gaan beseffen en misschien ook na dit project langsgaan bij de ouderen." Dat voornemen hebben de leerlingen Madelief Dijkstra en Mári Eijkens zeker. "Ik heb me opgegeven omdat mijn oma aan het dementeren is en over een paar jaar weet ze misschien niet meer wie ik ben", vertelt Madelief. "Ik realiseer me dat mijn oma niet de enige is en daarom wil ik graag andere ouderen ontmoeten om ze iets leuks en gezelligs te geven zoals een praatje en natuurlijk het bijzondere uitje naar Spant!" Mári doet mee omdat ze zich door het project bewust is geworden dat ouderen eenzaam kunnen zijn. "Je bent zo met je eigen wereldje bezig dat je je pas bewust wordt van dit probleem als je er zelf aan meedoet en in gesprek gaat met de ouderen. Ik vind het belangrijk dat we samen kunnen genieten. En het is fantastisch dat de school daar aandacht aan besteedt en er zo veel leerlingen mee willen doen met het project."