Ramazan Uysal laat zien dat de hekken stuk zijn. Het is een van de vele problemen waar de club mee kampt.
Ramazan Uysal laat zien dat de hekken stuk zijn. Het is een van de vele problemen waar de club mee kampt. Foto: Jessica de Jong

'We schamen ons kapot. Het dak lekt, wc's zijn stuk en de hekken vervallen'

De oudste en kleinste voetbalclub van Bussum trekt aan de bel. Ze vragen de gemeente hun beloftes na te komen en de boel op te knappen.

BUSSUM Allen Weerbaar heeft financiƫle steun nodig. "Anders ben ik bang dat we het einde van dit seizoen niet redden. We hebben geen reserves meer", vertelt de wanhopige voorzitter Mustafa Kocak. Samen met secretaris Ramazan Uysal doen ze wat ze kunnen om het gebouw en de velden te onderhouden.

Ramazan is de handige jongen van de club. Hij heeft net nog een raampje vervangen in de deur, repareert het hek, heeft de door de storm omgewaaide bomen opgeruimd en vorige week klom hij nog met gevaar voor eigen leven in een hele hoge lichtmast om de lampen te vervangen. "Ik moest wel, want de gemeente komt niet om onderhoud te verrichten. Maar de jongens konden niet trainen in het donker zonder licht." Hoeveel uren en hoeveel geld de eigen leden al in de club hebben gestoken, zullen we maar even in het midden laten. Feit is wel dat het niet genoeg is. Alle dubbeltjes moeten drie keer worden omgedraaid om in ieder geval de KNVB en de gasrekening te kunnen betalen." De heren menen dat het na de fusie lastig is geworden om met de gemeente over het onderhoud te kunnen praten. "Voorheen kregen we met de gemeente Bussum wel zaken geregeld. Twee jaar terug wilde ze ons twee ton geven om de kleedkamers te verbouwen. Toen zeiden wij: heel fijn. maar met zo veel geld kunnen we wel wat meer doen. Met die paar tegels en leidingen maken we dat geld niet op. Zullen we dan ook meteen investeren in de bestrating en de verlichting? Helaas mochten we daar niet over meepraten. En zo gebeurde het dus dat de douches en wc's opnieuw zijn betegeld, maar dat de oude ketels er nog hangen. Een flinke domper, want dat betekent een hele hoge gasrekening."
Sinds de fusie is er wel veel contact geweest met ambtenaren. Om aan te geven dat het dak lekt, dat niet alle wc's werken, dat het hek stuk is, noem maar op. Maar zonder resultaat. "De kleedkamer is van de gemeente en de binnenkant van de kantine is van ons. Mondeling is na een inspectie aan ons toegezegd dat de gemeente het dak zou maken en er zijn nieuwe doelpalen beloofd. We hebben niets gezien, we schamen ons kapot. Op zich zouden we zelf ook wel de zaken willen maken, maar dat kan niet, want het is niet ons eigendom."
De voorzitter wijst ook naar inkomstenbronnen die opgehouden zijn. "De avondvierdaagse wordt niet meer hier gehouden. Dat werd drie dagen van tevoren bekendgemaakt en wij zaten toen met een dikke schuld omdat we allerlei eten en drinken hadden ingeslagen. Carnavalsvereniging de Erwtenschieters komt niet meer en het G-voetbalschooltoernooi vindt hier ook niet meer plaats. Alle jeugd gaat naar BFC, SDO of NVC. De inkomsten van het eerste op zondag zijn niet genoeg. Daarom vragen wij of de gemeente ons komt ondersteunen, want nooit eerder hebben wij om subsidie gevraagd."
De gemeente laat weten dat ze menen dat ze compleet voldoen aan de onderhoudsafspraken die er zijn. Over de urgentie die de club hier aanhaalt, is niets bekend, aldus een woordvoerder van de gemeente. "Over het benodigde onderhoud op de korte en lange termijn hebben we zeer regelmatig contact met de club. Vorige week bijvoorbeeld nog. Er zijn heel duidelijke afspraken over wat de club zelf moet doen en waar de gemeente voor verantwoordelijk is. En daar houden wij ons ook aan. De club ontvangt van ons een vergoeding voor het veldonderhoud en is daar dus zelf verantwoordelijk voor. Daar valt bijvoorbeeld ook het vervangen van de lampen van de lichtmasten onder. De huurprijs is daarop afgestemd. De gemeente is verantwoordelijk voor grote renovaties. Indien bijvoorbeeld de ketels voor de was- en kleedruimtes aan vervanging toe zijn, zullen we daartoe overgaan. Voor sommige zaken, zoals de buitenschil en het dak van het gebouw, zijn de gemeente en de club samen verantwoordelijk. Natuurlijk staan wij altijd open voor nader overleg binnen de gemaakte afspraken."