De voorkant van het nieuwe schoolgebouw.
De voorkant van het nieuwe schoolgebouw. Foto: Wellantcollege

Het Wellantcollege krijgt een schoolgebouw op Stork-locatie

Als alles goed verloopt. krijgt het Wellantcollege in augustus 2019 een nieuw schoolgebouw op de plek van het 'Storkgebouw' aan de Amersfoortse Straatweg.

NAARDEN Het Wellantcollege zit vanaf 2000 in het jaren zeventig gebouw. "We konden het gebouw renoveren, maar er waren al afspraken gemaakt met de gemeente en woningcorporatie De Alliantie om een ruil te doen met het Storkgebouw", vertelt directeur Léon Admiraal.

De sloop van het Storkgebouw is al begonnen en op de plek van het Wellantcollege komt een woonwijk. "Voor ons is dit een mooie stap naar een 'gezonde' school. We kunnen de school zelf indelen met ruime lokalen, licht, frisse lucht en beter geluid. Voor iedereen die hier werkt en de leerlingen wordt het straks een prettige en gezonde omgeving."

Zonnepanelen

Schoolopleider Mildred Landegent vult het verhaal aan. "Het gebouw wordt energieneutraal met zonnepanelen en goed geïsoleerde muren zodat we zelf de warmte kunnen genereren. We gaan het gasgebruik beperken, er komen minder kassen en de school wordt met duurzame materialen gebouwd zoals duurzaam hout met afgeronde vormen, warme kleuren en rode stenen zodat het een relatie heeft met de jaren 30 en de school er natuurlijk uitziet."

Ook wil de school in het nieuwe gebouw modern onderwijs geven met smartborden, iPads, Apple tv's in alle lokalen en in de gangen werkplekken voor de leerlingen met aansluitingen voor de iPads of laptops, maar dit wordt wel afgewisseld met boeken en schrijven. Admiraal: "Met modern onderwijs bedoelen we ook moderne technologieën, want straks is een leven zonder robots niet meer voor te stellen. Bij modern onderwijs kun je twee kanten op. Wij willen op een moderne manier gaan lesgeven en we denken dan aan robotica en andere soorten techniek. Bij techniek willen we bijvoorbeeld het keuzevak water toevoegen en dat betekent dat leerlingen watermanagement en -techniek kunnen volgen zodat ze leren hoe je een stad groen houdt en wat er gebeurt met het regenwater. Maar ook over elektrische auto's en zonnepanelen. Aan de andere kant willen we ook in gesprek gaan met bedrijven. Onderwijs en het bedrijfsleven is een hele andere wereld en we willen dat straks beter gaan integreren in het onderwijs. Het is belangrijk voor de leerlingen van het vmbo om zo breed mogelijk naar het mbo door te stromen."

"We zijn bekend als een 'groene' school", aldus Landegent. "Onze praktijkvakken zijn groen gerelateerd en de leerlingen krijgen les over voeding, natuur, dieren, maar ook over duurzaamheid en milieu. Ook lopen er bij ons kleine dieren rond zoals kippen, geiten en shetlanders die de leerlingen verzorgen." Bij het nieuwe schoolgebouw komen de praktijklokalen beneden aan de voorkant zodat iedereen kan zien wat de leerlingen doen. "Voor de buitenruimtes hebben we een landschapsarchitect gevraagd om mee te denken. Hij kwam met een aantal mooie ideeën zoals modeltuinen aan de voorkant en een groene parkeerplaats die ontstaat door speciale stenen waar het groen door heen groeit. Aan de achterzijde van het gebouw komen de dierenweide, werktuinen en het sportplein."