De burgemeester kwam langs met een bos bloemen voor Vera en George.
De burgemeester kwam langs met een bos bloemen voor Vera en George. Foto: Bob Awick

'George is nuchter, ik ben emotioneel en dat past goed bij elkaar'

NAARDEN Ze zagen elkaar op een sinterklaasfeest en waren op slag verliefd. Vera (91) en George (90) Pogány zijn nu 70 jaar getrouwd. Burgemeester Han ter Heegde kwam het platina bruidspaar feliciteren.

door Astrid Maas

Wat is het geheim van hun huwelijk? "Wij zijn heel verschillend. George is nuchter en rationeel, ik ben emotioneel en een mensenmens en blijkbaar past dat heel goed bij elkaar", vertelt Vera. Het stel is nog vitaal, zowel geestelijk als lichamelijk, en geniet van elke dag. "Ik doe twee keer in de week aan fitness en George zwemt tweemaal in de week. Daar blijf je jong van. Je moet zeker niet thuis blijven zitten. Ook rijden we allebei nog auto. We doen ook veel leuke dingen samen. Als het bijvoorbeeld mooi weer is, stappen we samen in ons motorbootje om te genieten van de omgeving." Vera en George hebben elkaar ontmoet in 1946 tijdens een sinterklaasfeest op de universiteit in Boedapest. "We zagen elkaar en de vonk sprong meteen over." Ze wilden snel trouwen omdat je in die tijd niet mocht samenwonen. "Er was alleen een probleem: George was negentien en dan had je de goedkeuring van zijn ouders nodig. Helaas kregen we die niet omdat ze bang waren dat we onze studie niet zouden afmaken." George: "Natuurlijk hebben we onze studie afgemaakt. Vera studeerde aan de universiteit statistiek en ik chemie." Het echtpaar is op 12 februari 1948 in het huwelijksbootje gestapt.
In die periode overheerste het communisme in Hongarije. "Voor ons was het niet veilig meer in Boedapest. Ook leefden we in armoede en hadden geen toekomstperspectief, zeker niet voor ons zoontje van vier", zegt George. Het gezin vluchtte toen naar Engeland. "We zijn lopend gevlucht, zonder papieren en paspoort; ook spraken we geen woord Engels. Met behulp van een kennis kon ik aan de slag bij Shell." Het gezin heeft twaalf jaar in Engeland gewoond en verhuisde toen naar Nederland. George: "Mijn baas vroeg of ik op het hoofdkantoor van Shell in Den Haag wilde werken. Daar hebben we twee jaar gewoond en toen kreeg ik een nieuw aanbod voor Amsterdam. Over wonen in het Gooi hadden we veel positieve verhalen gehoord en op de terugweg van een vakantie in Hongarije zijn we door het Gooi gereden om te kijken hoe het was. We waren op slag verliefd." Sinds die tijd woont het echtpaar met veel plezier in Naarden. Na zijn pensioen heeft George nog een eigen bedrijf in management- en trainingscursussen gehad en rond zijn tachtigste is hij gaan schrijven en heeft drie boeken uitgebracht. "Onze zoon komt zo'n drie keer per jaar naar Nederland en wij gaan elk jaar voor vakantie naar onze zoon, die in Boedapest woont." Het echtpaar gaat nooit meer weg uit Naarden. "Oude bomen moet je niet verplaatsen", aldus George.