Antoon Bajo gaat de uitdaging aan.
Antoon Bajo gaat de uitdaging aan. Foto: Bob Awick

Iedereen kan zelf gezonde uitdaging kiezen

BUSSUM In maart begint de actie '30 dagen gezonder' van de GGD Gooi en Vechtstreek. En dat kan zijn 30 dagen zonder alcohol, geen suiker in je koffie of thee, complimenten geven, water drinken, minder op social media of elke dag een half uur wandelen of tien buikoefeningen doen. Iedereen kan zelf een uitdaging kiezen om de gezondheid te verbeteren, nieuwe gewoontes aan te leren of te breken met oude gewoontes.

door Astrid Maas

"Vijf jaar lang hebben we de actie '30 dagen zonder alcohol' gehad en wij hoorden van mensen die aan de actie meededen, dat ze voor hun kinderen zelf een andere actie hadden bedacht, namelijk '30 dagen zonder snoep'", vertelt projectleider Irma Laméris. "Wij dachten: is het niet een goed idee dat inwoners zelf hun uitdaging kunnen kiezen, omdat ze zelf goed weten wat voor hen gezonder is. En zo zijn we op het idee gekomen om het dit jaar breder te organiseren." Er zijn veel dingen die je kunt doen of laten om je gezonder en beter te voelen. "Op onze site staan verschillende uitdagingen zoals gezond eten en drinken, ontspanning, complimenten geven, leuk appje sturen naar een vriend of vriendin en stress vermijden. De meest gekozen uitdaging tot nu toe is meer bewegen, minder suiker en geen vlees eten."
Ook Antoon Bajo uit Muiden doet mee met zijn eigen uitdagingen. "Een collega vroeg aan mij of ik ook mee ging doen met de actie '30 dagen gezonder'. Daar heb ik even over nagedacht en heb toen besloten om geen vlees te eten en ook geen alcohol te drinken. Dat is niet makkelijk, want ik vind een biertje na mijn werk erg lekker en hou ook van een goed stuk vlees, maar ik wil graag afvallen en minder drinken. Ik doe het voor mezelf en ik heb besloten om vandaag al met de uitdaging te beginnen en niet te wachten tot 1 maart. Mijn vrouw heeft voor mij uitgezocht wat ik het beste kan eten als vervanger van vlees en zij doet ook mee, want als je het samen doet is de kans groter dat je het vol gaat houden."
De mensen die zich aanmelden krijgen een startpakket met een '30 dagen gezonder-kalender'. "Dat is een soort adventkalender met elke dag een tip om het vol te houden", aldus Irma. "Ook sturen we wekelijks een mail met tips over het onderwerp dat ze zelf uitgekozen hebben en er staat informatie op de site. Wel adviseren we om het samen te doen met je gezin, vrienden, collega's of partner. Als je het samen doet, motiveer je elkaar en hou je het beter vol."
Op 30dagengezonder.nl vind je verschillende ideeën en kun je je tot 1 maart aanmelden.