Déjà Vu geeft concert in St. Vitus College.
Déjà Vu geeft concert in St. Vitus College. Foto: Déjà Vu

Gemengd koor Déjà Vu bestaat dertig jaar en viert dat met jubileumconcert

NAARDEN Gemengd koor Déjà Vu, onder leiding van dirigent Marc Bogaers, bestaat dertig jaar en viert dat zaterdag met een feestelijk concert, samen met het vaste combo en popkoor Elan uit Vleuten.

door Astrid Maas

"Oud-leden van het jeugdkoor Gideons Bende, dat vroeger een begrip was in 't Gooi, dachten tijdens een reünie dat het leuk zou zijn om toch weer een koor te beginnen. In het Andreashuis in de Vesting begon in januari 1988 een koor met 24 oud-leden met de eerste repetitie", vertelt Nel Frijhoff. "Het koor had toen nog geen naam en het toenmalige bestuur had een prijsvraag uitgeschreven om een goede naam voor het koor te bedenken. Een van de leden kwam met de naam Déjà Vu. Een goede naam, want het koor had het al eerder gezien en meegemaakt."

Het koor wordt altijd begeleid door hun eigen combo bestaande uit piano, gitaar, basgitaar en slagwerk. "Door het gezamenlijk optreden zijn onze concerten altijd swingend en heel leuk. Soms denken we weleens als het combo speelt: zonde dat we nu moeten gaan zingen." Het koor zingt, meerstemmig of a capella, muziek uit de jaren 60 tot en met top 40-nummers. "Af en toe geven we ook concerten in België. Twee jaar geleden hebben we een miniconcert gegeven onder de Schaapskooi in Gent. We zongen a capella met een geweldige akoestiek. Ook hebben we gezongen in de Sint-Baafskathedraal en dat was een geweldige belevenis. In mei geven we eenmalig een concert in Antwerpen. Maar wat we ook heel graag doen zijn de optredens in bejaardentehuizen zoals De Veste en De Gooise Warande in Bussum, want je ziet de ouderen opleven van de muziek. De handjes gaan de lucht in of ze maken zelfs een dansje. En natuurlijk ontbreken we met ons koor en combo niet op Vestival Vocaal, het tweejaarlijkse festival voor Gooise amateurkoren."

Nel vertelt dat het koor aanvoelt als een warme familie. "Dat gevoel stralen we ook uit tijdens onze optredens en natuurlijk ook ons enthousiasme. Ik zit zelf veertien jaar bij Déjà Vu als sopraan en mijn man is bas. Ook hebben we nog twee gitaristen die bij het jeugdkoor hebben gespeeld." Het koor heeft leden tussen de 42 en een zanger van 85 jaar, die nog staat te swingen op het podium, maar de gemiddelde leeftijd is rond de 55 jaar. "We zijn voor het koor wel op zoek naar bassen en tenoren. Dirigent Marc Bogaers doet de audities. Heb je interesse? Kijk dan op onze site."

Het jubileumconcert van Déjà Vu begint om 20.00 uur in het St. Vitus College aan de Beerensteinerlaan 69 in Bussum. Een kaartje kost 5 euro en is verkrijgbaar aan de zaal of via de site www.dejavu-naarden.nl.

'Onze optredens met het combo zijn altijd swingend en heel leuk'