Jonna met haar 'Personal Project' op de middelbare school Laar en Berg in Laren.
Jonna met haar 'Personal Project' op de middelbare school Laar en Berg in Laren.

Jonna is actie begonnen als eerbetoon aan haar vader

NAARDEN In januari stond er een stukje in de krant over de actie van de 15-jarige Jonna Oosterlaag om geld in te zamelen voor computers in kindertehuizen in Sri Lanka. "De volgende dag stroomde mijn mobiel over met berichtjes dat ik met mijn actie in het NaarderNieuws stond. Ik kon het amper geloven en heb met mijn moeder juichend in de woonkamer gestaan."

door Astrid Maas

"Ik weet zeker dat mijn vader ook heel trots op me zou zijn." Jonna is deze actie begonnen als eerbetoon aan haar overleden vader, John Scholten. "En door de aandacht voor mijn actie heb ik tot nu toe bijna 2.000 euro opgehaald. Daar kan de Stichting Ayubowan in Sri Lanka vier computers van kopen voor de kindertehuizen." Jonna is met deze actie begonnen als 'Personal Project' in haar examenjaar. "Mijn doel van het project was om meer bekendheid te geven aan het John Scholten IT fonds. Mijn vader is tien jaar geleden overleden en deed samen met mijn moeder vrijwilligerswerk in Sri Lanka voor de Stichting Ayubowan. Hij was toen webmaster van de stichting - hij werkte in de IT-branche - en wist hoe belangrijk computers voor de toekomst waren. Hij is zich toen gaan inzetten om voor kindertehuizen computers aan te schaffen. Voor het 'Personal Project' op school mocht je zelf een onderwerp kiezen en toen heb ik besloten om het over het fonds van mijn vader te hebben."
"Ik ben gaan uitzoeken hoe ik dit het beste kon aanpakken en heb logo's en flyers ontworpen en de 'John Scholten ITfonds' Facebookpagina gemaakt. Een ander motief voor mijn project was om leerlingen te laten zien hoe rijk Nederland is en dat het niet vanzelfsprekend is dat je een eigen computer of laptop hebt of dat je überhaupt naar school gaat. We weten allemaal dat we niet meer zonder internet en computers kunnen leven en door deze actie wil ik het verschil maken voor die kinderen zodat ze kans maken op een goede toekomst, ook voor hun familie. Dat ze bijvoorbeeld op een kantoor kunnen werken met computers en dat ze hun computerkennis kunnen doorgeven aan anderen." Jonna heeft haar project gepresenteerd op school en dat heeft veel positieve reacties opgeleverd. "Mijn mentor werd emotioneel van mijn project en de directrice vond het een supergoed initiatief. Ik ga ook zeker door met deze actie. Ook ben ik een actie aan het bedenken om andere scholen op de hoogte brengen van de situatie in Sri Lanka. En ik hoop natuurlijk dat iedereen die dit verhaal leest naar mijn Facebookpagina gaat. En geld doneren is altijd fantastisch."

'Mijn mentor werd emotioneel, de directrice was enthousiast'