Het Rode Kruis is aanwezig bij evenementen en festivals.
Het Rode Kruis is aanwezig bij evenementen en festivals. Foto: Rode Kruis

Het Rode Kruis helpt iedereen die hulp nodig heeft, ongeacht kleur of afkomst

GOOISE MEREN "Iedereen die hulp nodig heeft, kan op het Rode Kruis rekenen", vertelt Alro Jansma, voorzitster van het Rode Kruis in district Gooi en Vechtstreek. "Bijna 30.000 vrijwilligers staan dag en nacht klaar om anderen te helpen."

door Astrid Maas

Alro vertelt dat het Rode Kruis in 2010 een andere weg is ingeslagen. "Wij zijn dé noodhulporganisatie van Nederland en dat houdt in dat wij worden ingezet zodra er calamiteiten zijn, bijvoorbeeld als er een trein is ontspoord. Er zijn afspraken met de veiligheidsregio's en hulpdiensten, waarbij het onze rol is om mensen op te vangen en te ondersteunen." Zo heeft het Rode Kruis onder andere de asielzoekers op Crailo geholpen. "We hebben de vluchtelingen dag en nacht opgevangen met medische bijstand en gezorgd voor onder andere bedden en dekens. Wij bieden ook evenementenhulp aan zoals bij de City Run in Hilversum of de Vierdaagse in Nijmegen. Wij zijn dan aanwezig met EHBO-vrijwilligers voor mensen met lichte verwondingen." Het Rode Kruis leidt vrijwilligers op voor het verlenen van Eerste Hulp Bij Ongelukken (EHBO) bij klein letsel. "Dat kan bij een sportclub zijn en bij festivals en evenementen met duizenden bezoekers. We zijn nu bezig om een EHBO-biketeam te organiseren. Deze bikers fietsen overal naartoe tijdens een festival of evenement. "Daarnaast verzorgen wij EHBO-cursussen op maat." Vrijwilligers zijn altijd beschikbaar, maar de organisatie heeft ook een groep vrijwilligers die 'Ready2Help' genoemd wordt. "Dit zijn vrijwilligers die we nodig hebben bij grote noodsituaties, zoals bij een dijkdoorbraak, om zandzakken te vullen en te plaatsen, hulp bij vluchtelingen of het zoeken bij vermiste personen. Het Rode Kruis stemt af met de hulpdiensten welke hulp er nodig is en roept de Ready2Helpers op via een sms."

Ook helpt het Rode Kruis bij zelfredzaamheid. "Zelfredzaamheid is dat wij mensen leren hun eigen netwerk te versterken en te benutten, zodat ze minder afhankelijk worden en dat ze zelf inzien hoe ze hun contacten kunnen vergroten. Wij bedoelen dan niet thuis blijven zitten, maar naar een buurthuis gaan om onder de mensen te komen. Je ziet dat de gemeente dit ook oppakt met allerlei wijkactiviteiten."
"Het is mooi als je iets kunt beteken voor de mensen, ongeacht leeftijd, kleur of afkomst. Maar zonder de geweldige inzet van de vrijwilligers heeft het Rode Kruis geen bestaansrecht." Voor het Rode Kruis wordt het wel moeilijk om vrijwilligers te werven omdat iedereen het druk heeft. "Maar ik hoop dat mensen zich gaan aanmelden. Ook graag jongeren, om ze in te zetten bij festivals."
Geïnteresseerden kunnen kijken op de site www.rodekruis.nl/gooi-en-vechtstreek.