Stationsweg 2
Stationsweg 2 Foto:

UIT DE HISTORIE VAN BUSSUM EN NAARDEN

Architect Wiggers de Vries (1)

Architect tijdens die vrolijke welvarende periode vóór de Eerste Wereldoorlog; een tijd waarin kleurrijke versieringen in de gevel, torentjes op de dakkapellen en glas-in-lood in de bovenlichten gewild waren. Wiggers de Vries bouwde winkels met bovenwoning aan de Stationsweg.

Als de zon in het westen ondergaat en haar laatste licht en warmte geeft, heerst hier een mediterrane sfeer: tafeltjes op het trottoir voor pizzeria La Vespa en Ristorante Italiano Grande Selene, de uitgebouwde serre van Restaurant Nagoya en op de hoek het prachtige Italiaanse restaurant Spaghettiamo. Daartussen de café's De Jaargang en De Peuk met zijn trouwe bezoekers die de dag afsluiten met een rondborstig glas Trappist en een gezellige babbel. Op de Stationsweg sluit de Bussumer de dag vrolijk af. La vita è bella!

Wim (Wilhelmus) Wiggers de Vries, geboren in 1885, heeft het talent van zijn vader Vincent en zijn oom Theo. Als jonge architect neemt hij de vormen, de kleuren en de beeldtaal over die kenmerkend is voor de architectuur van die vrolijke onbezorgde periode vóór de Eerste Wereldoorlog. Winkelen in sierlijke winkels met een voorname uitstraling geeft plezier aan de welgestelde forensen.

Stationsweg 2

Het eerste ontwerp van Wim Wiggers de Vries in Bussum is een winkel. De winkel met bovenwoning van kruidenier H. van der Veen. Van der Veen is een kruidenier met luxe producten zoals de cacao van Van Houten. De jonge architect is dan 17 jaar oud. De buitenkant van deze winkel met bovenwoning is nog geheel in tact. Het is een perfect symmetrisch opgezette gevel. Dit streven naar symmetrie is kenmerkend voor al zijn ontwerpen.

Hij werkt in de periode waarin de Jugendstil populair is. Jugendstil verwerkt het organische lijnenspel uit het plantenrijk. De "zweepslag" in de lijnen is kenmerkend. In Bussum is dit element te vinden in veel glas-in-lood-ramen. Populair is het bouwen met gladde, scherp gesneden verblend-baksteen in de kleuren wit en crème in de voorgevel. Dit geeft een gebouw een lichte, vrolijke uitstraling. Wim speelt met de afwisseling van lichte en donker gekleurde stenen in omlijstingen. De twee tegelplateaus met de Van Houten Cacao-reclame geeft een landelijke scene met boerinnen, lammeren en bloemen. Terug naar de natuur. De gevel is ritmisch opgebouwd. Boven de vensters zijn bogen aangebracht met afwisselend gekleurde verblendstenen. Na dit pand volgen er meer.

Tekst en foto's:

Gerard Hoogendijk

Van Houten Cacao tegeltableau, Stationsweg 2
Afbeelding