Afbeelding
Foto:

UIT DE HISTORIE VAN BUSSUM EN NAARDEN

Hans Ferree

Aan het eind van de Kapelstraat, recht achter de Vituskerk, was jarenlang een bekende radiowinkel. Veel Bussumers verbonden in het midden van de vorige eeuw de naam van eigenaar Ferree niet alleen aan de verkoop van radiotoestellen maar ook aan zijn luidsprekers. Geen feestelijke gebeurtenis in Bussum werd aangekondigd zonder de vermelding 'De geluidsinstallatie wordt verzorgd door de firma Radio Ferree'.

Veel bekender geworden dan vader Jan is zoon Hans. Al kort na zijn middelbare schooltijd haalde Hans Ferree de landelijke kranten met het verslag van zijn avonturen op een wereldreis in de jaren 1949 en 1950. Liftend naar Zuid-Frankrijk, per vrachtschip naar Noord-Afrika, dwars door de Sahara. 'Mijn vertrouwen in mijn vroegere aardrijkskundeleraar kreeg een gevoelige knauw. Ik heb sneeuwballen gegooid in de Sahara. Wij hebben bevroren bronnen met houwelen moeten openhakken' vertelt Hans later aan Het Parool.

Werkend op een vrachtschip bereikte de jonge Bussummer Canada, waar hij een baan vond. Niet de journalistieke job die hij graag wilde, wel bijvoorbeeld werk als winkelbediende. Maar dan vult Hans Ferree opeens toch vele krantenkolommen: hij wordt gearresteerd voor illegale grensoverschrijding en zal vijf weken in een Canadese cel doorbrengen. Alle Nederlandse kranten berichten over de Bussumse avonturier.

Na terugkeer in Nederland vindt Ferree werk in de reclamewereld. Hij zal hier een enorme carrière maken en vele bekende reclamecampagnes bedenken. De lezers van het blad Avenue zullen zich de rubriek Hints van Hans herinneren, waarin vaak heel raak op nog komende trends wordt vooruitgelopen. Over zijn wereldreis schrijft de globetrotter het boek 'Avonturen in drie werelddelen'.

Hans Ferree overleed vorig jaar op 87-jarige leeftijd.

Hans Jonker

Het Parool 28 december 1950
Afbeelding
Trouw 23 oktober 1950